LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Opština Bogatić postaje bogatija za još jednu ustanovu kulture - Muzej Mačve i Semberije, u Badovincima, zahvaljujući dobročinstvu gospođe Mire Pavlović, udovice Slobodana Pavlovića. U sredu je u prostorijama SO Bogatić upriličen prijem za gospodina Rada Jovanovića, direktora kompanije “Drina River” i umetnika Stojana Aničića Okija, koji se sve ove godine starao o objektu i tokom deset godina organizovao likovnu koloniju simbolično nazvanu “Most”.

OPŠTINA BOGATIĆ DOBIJA MUZEJ MAČVE I SEMBERIJE

Opština Bogatić postaje bogatija za još jednu ustanovu kulture – Muzej Mačve i Semberije, u Badovincima, zahvaljujući dobročinstvu gospođe Mire Pavlović, udovice Slobodana Pavlovića.

U sredu je u prostorijama SO Bogatić upriličen prijem za gospodina Rada Jovanovića, direktora kompanije “Drina River” i umetnika Stojana Aničića Okija, koji se sve ove godine starao o objektu i tokom deset godina organizovao likovnu koloniju simbolično nazvanu “Most”.

Porodica Pavlović je 1996. godine za saobraćaj u punom kapacitetu otvorila čuvenu “Pavlovića ćupriju”, a gospodin Jovanović se prisetio davne 1978. godine, kada mu je Slobodan Pavlović prvi put rekao svoju želju da sagradi most i spoji Mačvu i Semberiju. Slobodan Pavlović je i u vreme sankcija nastavio da investira u svoj rodni kraj, uprkos pritiscima, a njegova dobra dela nastavila je njegova supruga Mira.

Foto: Rivera info

Pre izvesnog vremena Opština Bogatić uputila joj je pismo o namerama, a u sredu je stigao i zvaničan odgovor da će kuću Tufegdžića, koja je u njihovom vlasništvu, pokloniti opštini i da će kuća postati Muzej Mačve i Semberije. Kuća već ima istorijsku vrednost, jer je prvobitno to bio dom ćerke Janka Veselinovića, Perside i njenog muža Dragutina Tufegdžića, a kako je i Janko Tufegdžić, Veselinovićev unuk nastavio umetničku misiju, u svom domu je ugostio intelektualnu elitu tog vremena. Ostalo je zabeleženo da su, između ostalih, u ovoj kući boravili i Miloš Crnjanski i Žanka Stokić. Pavlovići su od naslednika Tufegdžića kupili kuću, uredili je, ali nikada nije dobila namenu. Sudbina joj je da postane muzej.

Plan je da Muzej Mačve i Semberije bude otvoren 18. maja, simbolično na Međunarodni dan muzeja, a kako njena unutrašnjost obiluje eksponatima koji dočaravaju tradiciju i kulturološke vrednosti ovog kraja, uz mala ulaganja i dodatno uređenje, uskoro će biti sve spremno.

Foto: Rivera info

Mačva je zaslužila ovakvu jednu ustanovu, budući da ima čime da se ponosi, a što je najlepše od svega, muzej će ostati na ponos, pre svega, budućim generacijama. Kroz njegovu postavku nastaviće da žive naši preci, ali i lik i delo porodice Pavlović, koja je ovaj velelepni objekat poklonila opštini Bogatić.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *