LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom “Na maturu bez automobila” kojom apeluje na maturante širom Republike Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača.

NA PUTU DO 0 NE TURIRAJ – MATURIRAJ: EDUKATIVNA TRIBINA ZA MLADE U LJUBOVIJI

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom “Na maturu bez automobila” kojom apeluje na maturante širom Republike Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača.

Kampanja je pokrenuta 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Kragujevcu, u želji da skrenu pažnju svojih vršnjaka, ali i javnosti, kako se više nikad ne bi ponovilo ono što se desilo u jednoj maturskoj noći u Kragujevcu, kada je smrtno stradala grupa maturanata vraćajući se sa maturske večeri.

Kampanja čija je ovogodišnja poruka “Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!”, namenjena je maturantima širom Republike Srbije. S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije pozvala je lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru kampanje. Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo 56 lokalnih samouprava, među njima i opština Ljubovija.

Foto: Rivera info

Tribinu u Srednjoj školi “Vuk Karadžić” održali su predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Miloš Milikić i Milan Srdić. Pored isticanja važnosti poštovanja svih saobraćajnih propisa, posebna pažnja na tribini data je korišćenju sigurnosnog pojasa i promovisanju novog obrasca ispravnog ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada je učestala konzumacija alkohola zbog maturskih proslava.

Na teritoriji Republike Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih. Samo prošle godine poginulo je 89 mladih lica, što je više od 8 fudbalskih timova. Zato ova kampanja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Foto: Rivera info

Svoju priču sa maturantima podelio je saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Srdić koji je doživeo saobraćajnu nesreću na završetku treće godine srednje škole zadobivši sa 18 godina trajni invaliditet. Mladom i perspektivnom sportisti, na pola koraka od blistave sportske karijere, u deliću sekunde srušeni su snovi. Njegova poruka mladima je da se uvek bezbedno ponašaju u saobraćaju kako ne bi prošli kao on, jer je invaliditet stekao zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa i nebezbednim ponašanjem u saobraćaju.

Rivera info

Foto: Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *