LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Trideset godina provedenih u Engleskoj za Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak ovde. Sa suprugom Melisom, pre skoro deset godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovde su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi.

NAPUSTILI ENGLESKU I DOŠLI U SRBIJU: GASE POŽARE I DECU UČE ENGLESKI

Trideset godina provedenih u Engleskoj za Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak ovde.

Sa suprugom Melisom, pre skoro deset godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovde su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi.

– Ovo je imanje mojih predaka, supruga je rođena Engleskinja, ali vrlo brzo se prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde – rekao je Zoran za RINU.

Ipak, ovaj bračni par nije želeo samo da leškari u hladovini ili šeta padinama Maljena. Odlučili su da se bave seoskim turizmom i sada je njihovo imanje jedno od najposećenijih u ovom delu Srbije. Ali to nije sve, jedan požar pre par godina usmerio je Zoranov i Melisin život u novu avanturu – formirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tometino polje“ i od tada meštani planinskih sela mirno spavaju, jer više ne čekaju spasilačke ekipe iz susednih gradova.

Foto: RINA

– Velika je zasluga moje supruge, koja me je naterala da kupimo kamion i da oformimo vatrogasno društvo. Kupili smo ga on-lajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila – izjavio je Đukić.

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali veliki broj uspešnih intervencija. Spašene su kuće i na hektari šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

– U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj, a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana, a i Velšana – naglašava Zoran.

Foto: RINA

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

– Nama su Velšani dali svu opremu, maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo – priča Zoran.

Cilj rukovodstva ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva je nabavka i protivpožarnih aparata koje bi podelili kućama, jer na ovom području često se dešava da udar groma zapali kuću kroz instalacije i tu je od velike važnosti da protivpožarni aparat bude pri ruci.

Rivera info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *