LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Lepo vreme napolje će izmamiti veliki broj šetača, među kojima i one najmlađe. Sa svakim boravkom u prirodi povećava se opasnost od uboda krpelja. Pedijatar savetuje kako pristupiti i kako postupiti u ovom slučaju.

POVEĆANA OPASNOST OD UBODA KRPELJA

Najavljene temperature za ovaj vikend su iznad proseka za ovo doba godine, a lepo vreme napolje će izmamiti i veliki broj šetača, među kojima i one najmlađe.

Sa svakim boravkom u prirodi povećava se opasnost od uboda krpelja. Pedijatar savetuje kako pristupiti i kako postupiti u ovom slučaju.

– Nama se u ovom mesecu tek nekoliko dece javilo zbog uboda krpelja, imajući u vidu toplo vreme, punu sezonu očekujemo već u aprilu i maju. Mi kao pedijatri savetujemo roditelje da po povratku iz prirode pregledaju celokupnu dečju kožu zbog krpelja, prvenstveno regije iza kolena, zadnju stranu vrata, regija u smislu prepona i pazuha, zato što krpelji vole toplu i mekanu dečju kožu i prvo će se tu zakačiti – kaže dr Nataša Jovanović, pedijatar i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Dom zdravlja Čačak.

Ona dodaje da se savetuje roditeljima da ukoliko primete ubod krpelja da dete dovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu, da ne polivaju krpelja ni uljem, benzinom, alkoholom, ni lakom za nokte, već da dođu u dispanzere i da se taj krpelj stručno izvadi.

Ona naglašava da u dečjim dispanzerima imaju pincete koje su dizajnirane isključivo za vađenje krpelja i osoblje je obučeno za stručnu ekstrakciju krpelja. Krpelj se vadi oštrom i tankom pincetom koja se podvlači ispod tela krpelja, uz samu rilicu, samu kožu, a zatim se ceo krpelj unazad laganim pokretima bez uvijanja, bez cimanja povuče i izvadi, a mesto uboda se dezinfikuje.

– Savetujemo svakog roditelja, ukoliko je krpelj izvađen bilo u kućnim uslovima, bilo u zdravtsvenim ustanovama, u narednih mesec dana mesto uboda se mora pratiti u smislu pojavljivanja crvenila u vidu crvene kružnice koja se širi i ako to primete da odmah dođu pedijatru ili lekaru opšte prakse, jer to crvenilo već znači prvi stadijum lajmske bolesti, odnosno da je krpelj bio zaražen bakterijom Borrelia burgdorferi koju je ubrizgao pod kožu – zaključila je dr Jovanović.

Rivera info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *