LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Jedan od onih srpskih tradicionalih specijaliteta koji se ne može lako objasniti strancima, već im se samo može dati na degustaciju svakako su pihtije. Pravi se od junećih ili svinjskih nogica, glave i ušiju, dodaju voda i začini.

DELIKATES KOJI SE STRANCIMA NE MOŽE OBJASNITI

Kažu da su veoma zdrave i da podmlađuju, a domaćice širom Srbije spremaju ih za Bogojavljenje i Jovanjdan.

Jedan od onih srpskih tradicionalih specijaliteta koji se ne može lako objasniti strancima, već im se samo može dati na degustaciju svakako su pihtije. Pravi se od junećih ili svinjskih nogica, glave i ušiju, dodaju voda i začini. Mekane su i veoma zdrave, mada naš narod često voli da kaže da i pihtije idu sa godinama, jer ih ljudi mahom zavole i počnu jesti tek u zrelom dobu. Domaćice širom Srbije spremale su ovaj delikates za Bogojavljenje i Jovanjdan, jer je to stari običaj.

– Meso kuvano za pihtije se najbolje prepoznaje po tome što se lako odvaja od kostiju, inače može da se stavlja i sveže, a i suvo meso, što je važno pomenuti. Takođe, kada se stavlja suvo meso, tada se one ne sole. Ovaj običaj spravljanja pihtija na zimski Krstovdan praktikovao se vekovima, čak i moja majka i baka su ga upražnjavale – rekla je za RINU Vojimirka Spasović.

Foto: RINA

Ljubav prema spremanju ovog tradicionlanog jela Vojimirka je prenela i na svoju kćerku Miru, koja tradicionalno na viševekovnom ognjištu u kući u koju se udala i ovog zimskog Krstovdana sa ponosom sprema pihtije. Posebno mesto zauzimaju na slavskoj trpezi za Svetog Jovana.

– Mi svake godine pihtije pravimo ovde u staroj kući, pratimo i poštujemo kao i sve druge običaje za praznike. Mi ćemo pihtije na Bogojavljenje konzumirati na našoj porodičnoj trpezi. Pihtije pravimo od glave praseta od Božića, koju takođe postavljamo na Bogojavljensku trpezu. Inače, junetina i svinjetina se kuvaju čitav dan, stave se beli luk, biber i razlije se u posude – rekla je ova Katržanka.

Osim što su veoma ukusne, pihtije su i veoma zdrave, u sebi sadrže kolagen iz kuvanih kostiju koji podmlađuje organizam, popravlja tonus kože i elastičnost ćelija.

Rivera info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *