LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Čepove je teško pokidati, tj. odvojiti od flaše, jer su vezani plastičnimvezicama za otvor flaše ili kartonsko pakovanje.

VEZANI ČEPOVI ČUVAJU PRIRODU, A DA LI ĆE SAČUVATI I ŽIVCE?

Već u prvoj polovini 2023. godine srpsko tržište preplavile su nove verzije plastičnih flaša sa vezanim čepovima, a sve u ime očuvanja prirode. Čepove je teško pokidati, tj. odvojiti od flaše, jer su vezani plastičnim vezicama za otvor flaše ili kartonsko pakovanje.

Reč je o direktivi Evropske unije koja je usmerena na reciklažu većih količina plastike. Iako je ova direktiva izglasana još 2019. godine, prema kojoj je dozvoljena prodaja proizvoda u plastičnoj ambalaži samo ukoliko zatvarač ostane pričvršćen, primena je počela 2023. godine i mora biti u potpunosti sprovedena do jula 2024. godine za sva pakovanja do 3 litra.

Čep se proizvodi od polietilena, a flaša od tereftalata i ne recikliraju se zajedno. Kada su spojeni, trebalo bi da se prilikom reciklaže razdvajaju. Prema analizama, čepovi koji nisu vezani za flaše češće su se gubili i završavali u prirodi.

Međutim, već se javljaju problemi oko ovog rešenja. Mnogi potrošači negoduju po forumima na internetu, jer praktičnost ovog rešenja nije dobra i kažu da se “muče” kod zatvaranja flaša novim čepovima. Nameće se i pitanje da li će Udruženje “Čep za hendikep” i dalje moći da prikuplja čepove dovoljno uspešno kao do sada.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *