LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Povodom obeležavanja Dana pobede u Velikom ratu, OŠ „Petar Vragolić“ u saradnji sa Opštinom Ljubovija, SŠ „Vuk Karadžić“ i Bibliotekom „Milovan Glišić“, ugostili su u ponedeljak, 13. novembra u 17 časova u sali bioskopa u Ljuboviji autora čuvenih istorijskih romana Nenada Milkića.

OBELEŽAVANJE DANA POBEDE U VELIKOM RATU

Povodom obeležavanja Dana pobede u Velikom ratu, OŠ „Petar Vragolić“ u saradnji sa Opštinom Ljubovija, SŠ „Vuk Karadžić“ i Bibliotekom „Milovan Glišić“, ugostili su u  ponedeljak, 13. novembra u 17 časova u sali bioskopa u Ljuboviji autora čuvenih istorijskih romana Nenada Milkića.

Svečanost je otvorio direktor OŠ „Petar Vragolić“, Vasilije Đukanović, govoreći o važnosti i značaju Dana pobede za Srbiju i srpski narod, navodeći da je tokom Velikog rata srpska vojska i posle svih stradanja i gubitaka koje je podnela, izašla iz rata kao pobednica. Osvrnuo se i na to da je srpski narod imao želju da živi zajedno što je bio razlog stvaranja Jugoslavije. Tim uvodom najavio je  gospodina Milkića. Nenad Milkić  predstavio je   svoje istorijske  romane, sa posebnim osvrtom na srpske žrtve u dvadesetom veku.

Foto: Ljubovija.info

Pored trilogije „Mi smo branili Košare“ o kojima je bilo govora i ranije i koji su poznati prisutnima, a govore o užasima ratnih dejstava tokom napada na karaulu Košare, na garanici sa Albanijom, Milkić je predstavio i romane „Kosti“ i „Kolona“ govoreći ukratko o njihovim sadržajima.

Roman „Kosti“ govori o tri vere, dve sudbine i jednom Sarajevu i bavi se stradanjem Srba tokom 90-tih godina prošlog veka prateći sudbinu porodice Kovačević. Nastavak priče o istoj porodici i novije istorije Krajine sledi u romanu „Kolona“ kroz priču koja prati kretanje dve naizgled odvojene, ali u mnogim tačkama slične kolone.

Govoreći o ratnim užasima i strahovitim stradanjima Srba 90-ih godina naglasio je, posebno mlađim generacijama, da ne smemo dozvoliti da se njihove žrtve i herojstvo bace u zaborav.

Foto: Ljubovija.info

Ovaj događaj uveličao je hor učenika osnovne i srednje škole pod rukovodstvom profesora Ljubiše Popovića i uz pomoć nastavnice muzičke kulture Verice Masal.

Na kraju večeri  je organizovana humanitarna prodaja predstavljenih romana i ostalih Milkićevih dela.

Izvor: OŠ „Petar Vragolić“

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *