LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U Ljuboviji održani treći po redu Miholjski susreti sela.

MIHOLJSKI SUSRETI SELA ODRŽAVAJU SE U VRHPOLJU

Treći po redu Miholjski susreti sela u Ljuboviji ove godine održavaju se u Vrhpolju. Cilj manifestacije jeste očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa srpskog naroda, druženje među ljudima, ali i razvoj seoskog turizma, jer ova privredna grana igra važnu ulogu u razvoju Ljubovije.

Manifestaciju, koja polako prerasta u tradicionalnu, otvorio je predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović. Ove godine na Miholjskim susretima sela učestvuju i ekipe iz Bratunca i Srebrenice, a otvaranju manifestacije u dvorištu Osnovne škole u Vrhpolju prisustvovali su načelnik Opštine Bratunac Lazar Prodanović i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Načelnik Prodanović uputio je zahvalnost organizatorima na pozivu da dve opštine iz Republike Srpske uzmu učešće na manifestaciji.

– Jako smo počastvovani što danas prisustvujemo trećem susretu sela opštine Ljubovija. Veoma smo srećni što ekipa iz Kravice ovde učestvuje, takođe sam srećan što je moj veliki prijatelj Mladen Grujičić ovde sa ekipom iz Zalazja. Ovo je simbolična poruka, jer nikada nas niko više nije pomagao kao Republika Srbija i predsednik Aleksandar Vučić i u tom smislu smo zahvalni.

Ja imam i emotivni odnos prema Vrhpolju. Davno, pre mnogo godina, peške sam iz Savkovića do Caparića i Vrhpolja išao u školu. Ova škola sada je mnogo bolja nego što je bila davne ’74. godine. Želim takmičarima veliki uspeh, a iduće godine zajedno ćemo raditi na ovome da još više omasovimo, pogotovu u smislu dolaska nas iz Bratunca i Srebrenice – poručio je načelnik Prodanović.

I načelnik Grujičić ističe da je emotivno vezan za Vrhpolje gde je proveo nekoliko godina života i kaže da mu je čast što je zajedno sa prijateljima iz Srebrenice učesnik ove manifestacije.

– Nadam se da ćemo razmeniti ideje koje su mi pale napamet dok smo dogovarali ovaj susret i da ćemo i mi nešto slično da organizujemo u Srebrenici i Bratuncu. Želim da nastavio ovu tradiciju, da li to bilo u Bratuncu, Srebrenici, Bajinoj Bašti, gledaćemo da ove opštine uvežemo, jer nikada nije bila bolja spona između Republike Srpske i Srbije do sada, kada je na čelu Republike Srbije predsednik Vučić, a na čelu Republike Srpske predsednik Dodik – izjavio je načelnik Grujičić.

Prisutnima se obratio predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović i poželeo svim učesnicima dobrodošlicu, a posebno gostima iz Bratunca i Srebrenice.

– Drago mi je čuti od mojih kolega načelnika da nismo imali nikad bolju saradnju i da državno rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem i rukovodstvo Republike Srpske, na čelu sa gospodinom Dodikom, razmišljaju o jačanju veza našeg naroda i te veze nikad nisu bile čvršće. Mi smo jedan narod koji su neki uspeli, nekim imaginarnim linijama, da razdvoje na dva dela. Mi smo jedno i bićemo jedno i moramo raditi na tome da budemo jedno, a baš ovakve manifestacije, kao što je ova danas, pomažu nam da se bolje upoznamo, da sarađujemo i da se družimo.

Po treći put smo na ovom skupu i veoma bitno za našu opštinu, kao i za sve opštine u Srbiji, jeste da se neguje tradicija, da se čuva istorija i da kroz susrete sela uspemo da održimo tradicionalne vrednosti našeg naroda – rekao je predsednik Jovanović.

Susreti sela u Srbiji imaju dugu tradiciju, a Miholjski susreti sela organizuju se treći put pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu.

– Želja nam je da ovi susreti budu iz godine u godinu bolji, što se pokazuje da jeste i konačna želja nam je da 21 opštinu i grad, koji izlaze na reku Drinu, pa čak i one koji ne izlaze svojom teritorijom, povežemo i da jednog dana budu gosti u Ljuboviji. Ukoliko to budemo uspeli, naša misija delimično je završena – zaključuje Sreto Perić, koordinator projekta Miholjski susreti sela u Ljuboviji.

U okviru programa održavaju se takmičenja u nekoliko sportskih disciplina, a predstavnice Udruženja žena „Vila“ iz Ljubovije izložile su proizvode iz kućne radinosti.

U prethodne dve godine na Miholjskim susretima sela učestvovalo je 1.800 sela i oko 170.000 učesnika sa publikom, a ove godine planira se da će učestvovati oko 1.500 sela.

Ljubovija.info

Foto: Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *