LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Dajana je ponosni vojnik Srbije. Od želje za putovanjem ljubav prema vojsci i otadžbini bila je jača, pa je dobrovoljno služenje vojnog roka za nju je bio prvi korak kako bi postala deo Vojske Srbije.

DAJANA JE PONOSNI VOJNIK SRBIJE

Od želje za putovanjem ljubav prema vojsci i otadžbini bila je jača, pa je dobrovoljno služenje vojnog roka za nju je bio prvi korak kako bi postala deo Vojske Srbije.

Uvek aktuelno pitanje, da li vratiti redovno služenje vojnog roka postaje još interesantnije kad jesen samo što nije pokucala na vrata. I dok bi neki druženje sa puškom i uniformom rado zaobišli, ima i onih koji su se dobrovoljno priključili Vojsci Srbije. Dajana Krsmanović iz Golupca završila je srednju-turističku školu, ali od želje za putovanjem ljubav prema vojsci i otadžbini bila je jača, pa je dobrovoljno služenje vojnog roka za nju bio prvi korak kako bi postala deo Vojske Srbije.

– Od malena mi je bio san da obučem uniformu i uvek mi je bilo fascinantno kada vojno lice prođe pored mene i može se reći da mi je to dečji san. Oduvek sam imala želju da branim svoju porodicu, domovinu, da uvek budem tu za brata, sestru, majku i oca – ispričala je ova mlada Golubčanka za RINU.

Foto: RINA

I njene kolege, mladi klasići u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu imali su isti san i većina njih nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka ostaće u redovima VS, a mogućnost napredovanja i usavršavanja posebno ih motiviše.

– Video sam da je Ministarstvo odbrane raspisalo konkurs za prijem novih vojnika u raznim jedinicama, tako da se to poklopilo sa mojim planovima, gde želim da postanem profesionalni vojnik i da ostanem da radim ovde – kaže mladi Martin Radovanović.

Znanje i veštine koje vojnici ovde stiču tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka su od posebnog benefita koje mogu koristiti i u civilnom životu. Obuka i usavršavanje kadrova u službi telekomunikacija i informatike pravi je primer za to.

– Kada kažemo služba telekomunikacije, to podrazumeva osposobljavanje za upotrebu, kako tehnike koja je starije generacije tako i najsavremenije tehnike telekomunikacija, do što bi se mladim ljudima najviše dopalo mobilnih telefona i tehnike koja se može upotrebiti u svim uslovima eksploatacije – priča major Vladimir Jeličić, komandir u Centru za obuku za veze i informatiku.

Foto: RINA

Vojska Srbije danas je jedna od najprofesionalnih institucija naše zemlje, u kojoj rame uz rame stoje i momci i devojke, a predrasude da damama u vojci nije mesto demantuju podaci da ih je na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka sve više.

– Kada je uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, tj. u poslednje 2-3 godine, trend je da se u jedinicama VS javlja mnogo više devojaka nego muškaraca. Retke su generacije u kojima više dođe muškaraca – dodaje Jeličić.

Prijava za doborovoljno služenje vojnog roka veoma je jednostavna. Svi zainteresovani mladići i devojke starosti od 19 do 30 godine mogu se javiti u nadležni Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta, elektronskim putem preko portala eUprave, aplikacija „Dobrovoljac“ i na šalterima JP „Pošta Srbije“.

– Nakon prijave na konkurs, regionalni centri pozivaju kandidate na lekarski pregled i nakon prolaska lekarskih pregleda, formira se lista kandidata koji se sa datim rokovima upućuju na dalje služenje vojnog roka – ističe potpukovnih Zlatko Kovačević.

Služiti otadžbini nekada je bila najveća čast za mlade ljude i njihove porodice, a danas s obzirom da je služenje vojnog roka dobrovoljno, mladi momci i devojke koji stupe u redove Vojke Srbije zaslužuju dodatno poštovanje.

Ljubovija.info/ RINA

Foto: RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *