LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

PROJEKAT OPŠTINE OSEČINA „KULTURNO SRCE PODGORINE“ PRIMER DOBRE PRAKSE

U sredu, 24. aprila 2024. godine u Gradskoj kući u prestonici kulture Srbije 2024. godine, gradu Užicu održana je konferencija „Politike decentralizacije kulture u Srbiji”. Organizatori konferencije bili su Desk Kreativna Evropa Srbije pri Ministarstvu kulture Republike Srbije u saradnji sa gradom Užicem i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Cilj ove jednodnevne konferencije bio je  da kroz prezentaciju inovativnih domaćih i evropskih programa, kulturnih politika i primera dobre prakse, promovišu mogućnosti za razvoj lokalnih kulturnih politika i decentralizaciju kulture u Srbiji.

Događaj je okupio više od 50 predstavnika/predstavnica lokalnih uprava zaduženih za kulturu i lokalnih institucija kulture iz cele Srbije.

Konferenciju su otvorili Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, Marko Tomašević (Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije) i Vuk Radulović, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija pri Ministarstvu kulture Republike Srbije.

U okviru drugog temata pod naziovom „Gradovi u fokusu” predstavljeni su primeri dobre prakse gradova i opština koji su realizovali projekte u okviru ovog konkursa.

Kao primer dobre prakse pored Paraćina, Novog Pazara, Kikinde,  Despotovca, predstavila se opština Osečina, koju je predstavljala direktorka Narodne biblioteke Osečina Ana Vasiljević. Direktorka je predstavila projekat opštine Osečina pod nazivom  „Novi bioskop i pozornica Biblioteke u Osečini – Kulturno srce Podgorine“ kao dobar  primer projekata kojim su obezbeđana sredstva u okviru poziva za infrastrukturne projekte „Gradovi u fokusu”. Predstavljanje je imalo za cilj da inspiriše i motiviše i druge opštine u Srbiji.

Foto: Narodna biblioteka Osečina

„Zahvaljujući podršci resornog Ministarstva kulture kroz projekte konkursa „Gradovi u fokusu“ u okviru četiri faze opština Osečina je dobila 60 miliona dinara i tim sredstvima rekonstruisali smo i uspećemo da opremimo bioskop i pozornicu Biblioteke u Osečini.  Bez podrške Ministarstva kulture, opština Osečina u skorijoj budućnosti ovaj posao ne bi mogla izneti sopstvenim budžetom“, izjavila je direktorka.

Realizacijom ovog projekta u opštini Osečina biće poboljšani uslovi života lokalnog stanovništva: osposobljen prostor bioskopske sale i pozornice, sa magacinskim prostorom za potrebe  biblioteke, koji će biti u skladu sa zahtevima savremenih programa i koncepata organizacije i održavanja kulturnih manifestacija.

Oblast kulture i umetnosti biće unapređena; obogaćen  društveni  i kulturni život mesta, podstaknut razvoj kreativnosti i kulturne raznolikosti i uključivanja Romske nacionalne manjine u kulururni život mesta.

Multifunkcionalni prostor transformiše Narodnu biblioteku Osečina u živo središte susreta, promocije kulture i umetnosti. Kroz inovativan pristup, biblioteka postaje mesto koje privlači različite grupe korisnika i pruža im mogućnost da istražuju i uče .

Izvor: Narodna biblioteka Osečina

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *