LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Polaganjem venaca na spomenik braći Nedić na gradskom trgu, predsednik opštine Osečina Nikola Tomić sa svojim saradnicima odao je počast precima koji su živote dali za slobodu srpskog roda i naroda Podgorine 1804. godine na Čokešini. Vence su položili i predstavnici OVC "Braća Nedić" Osečina i Udruženje "Gvozdeni puk" Osečina.

DAN OPŠTINE OSEČINA: NEDIĆI ŽIVE!

Polaganjem venaca na spomenik braći Nedić na gradskom trgu, predsednik opštine Osečina Nikola Tomić sa svojim saradnicima odao je počast precima koji su živote dali za slobodu srpskog roda i naroda Podgorine 1804. godine na Čokešini. Vence su položili i predstavnici OVC „Braća Nedić“ Osečina i Udruženje „Gvozdeni puk“ Osečina.

Foto: Rivera info

Polaganjem venaca započet je program ovogodišnjeg obeleževanja Dana opštine Osečina.

U galeriji Narodne biblioteke Osečina, danas je otvorena izložba „Mati Ana Adzić: duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića, čiji je autor Muzej rudničko takovskog kraja. Nakon izložbe, gosti su posetili i muzejsku postavku „Braća Nedić, Osečina-srpska Sparta“. Izložba i muzejska postavka biće otvorene za posetioce do 10. maja.

Foto: Rivera info

Svečana sednica Skupštine opštine Osečina započeta je uz intoniranje himne koju su izveli učenici OŠ „Vojvoda Mišić“ Pecka uz pratnju nastavnika muzičke kulture.

Foto: Rivera info

Sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić, na kojoj su pored lokalnog rukovodstva prisustvovali i ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, Episkop valjevski g. Isihije, direktor Srbijavoda Goran Puzović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Darko Mitrović, nagrađeni za 2023. god., narodni poslanici, predsednici okolnih opština, direktori javnih ustanova, preduzeća, odbornici, članovi veća i drugi.

Foto: Rivera info

U svom obraćanju predsednik opštine Osečina, Nikola Tomić istakao je šta je sve urađeno od prethodnog Dana opštine. Koliko je realizovano investicija, uređenih i rekonstruisanih javnih ustanova, asfaltiranih kilometara puteva a sve u cilju da se u Podgorini bolje živi. Izneo je i plan za tekuću godinu koji se već ostvaruje.

Naglasio je da svi oni, građani Osečine, potomci Nedića, treba da nastoje da budu dostojni imena i veličine ovih podgorskih junaka, da čuvaju šta im je dato i unapređuju život u ovoj varoši.

Foto: Rivera info

Ministar Martinović je naglasio tokom svog obraćanja da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uložilo više od 90 miliona dinara u infrastrukturni razvoj Osečine. Martinović se osvrnuo na najvažnije projekte, navodeći da je uz podršku ministarstva modernizovan rad opštinske uprave, rekonstruisan i dograđen objekat Predškolske ustanove „Lane“, te uspešno završena prva faza rekonstrukcije školskog objekta Obrazovno-vaspitnog centra „Braća Nedić“, a da ove godine ministarstvo finansira drugu fazu radova na ovom objektu, kao i otvaranje modernog uslužnog centra, jedinstvenog upravnog mesta.

„Misija ministarstva je stvaranje optimalnih uslova za ujednačen razvoj gradova i opština, kao i kreiranje jasnog okvira za celovit i integralni razvoj čitave teritorije Republike Srbije, a reforma javne uprave, koju ministarstvo sprovodi, je kamen temeljac sveopšteg razvoja društva, jer samo profesionalna administracija može da brine o dobru svih građana i da podstiče zdrav ekonomski razvoj“, rekao je ministar Martinović.

Foto: Rivera info

Predsednik opštine dodelio je i zahvalnice ministru Martinoviću, direktoru Puzoviću i državnom sekretaru Mitroviću za izuzetan doprinos razvoju i napretku opštine Osečina.

Foto: Rivera info

Povodom Dana opštine a na osnovu Odluke Skupštine opštine Osečina, koja je doneta 11. aprila, 2024. godine, nagrađeni za 2023. godinu su:

  1. Dr Ljubisav Gavrić, diplomom u oblasti medicine  i socijalne zaštite,
  2. Mina Nikolić, diplomom u oblasti stvaralaštva učenika i studenata,
  3. Ana Vasiljević, direktorka Narodne biblioteke Osečina, diplomom u oblasti kulture,
  4. Nadežda Milovanović, šef vodosnabdevanja u JKP „Osečina“, diplomom u oblasti urbanizma, arhitekture i zaštiite životne sredine,
  5. Svetislav Gladović, policajac, specijalnom nagradom za plemenitost i hrabrost,
  6. Branko Mišić, policajac u penziji, diplomom u oblasti kulture i očuvanja kulturne baštine.

Foto: Rivera info

U kulturno umetničkom programu predstavila su se deca koja su članovi Umetničkog aktiva OVC „Braća Nedić“ sa nastavnicima Gordanom Gladović i Aleksandrom Nikolićem koji su izveli muzičko scenski nastup „Jedan mali pad“, zatim Nenad Simić, učenik 8. razreda OVC „Braća Nedić“, koji je izveo „Monolog Milenko Pavlović“, autora prof. Nenada Ikonića, Dario Muratović učenik OŠ „Vojvoda Mišić“ Pecka sa recitacijom pesme Plava Grobnica, Milutina Bojića i za sam kraj programa nastupio je KUD „Braća Nedić“ iz Osečine.

Foto: Rivera info

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *