LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Tradicija u prestonici srpske pršute se ne prekida, pa će tako od 1. do 3. marta u selu Mačkat biti održan 22. Sajam suvomesnatih proizvoda „Pršutijada 2024.”

ZA VIKEND SE ODRŽAVA ČUVENA PRŠUTIJADA NA MAČKATU

Manifestacija koja se ne propušta a traje 22 godine, čuvena Pršutijada na Mačkatu zakazana za prvi vikend marta.

Tradicija u prestonici srpske pršute se ne prekida, pa će tako od 1. do 3. marta u selu Mačkat biti održan 22. Sajam suvomesnatih proizvoda „Pršutijada 2024.”

– U centru gastronomskog uživanja u selu Mačkat okupiće se 10 izlagača i ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mestu vide i probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta, birani domaći mesni proizvodi, koji se vekovima proizvode na području opštine Čajetina – kažu za RINU organizatori.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija i zaslužuje „povratak na velika vrata“ u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.

– Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa – dodaju organizatori.

Svečano otvaranje i proglašenje pobednika biće u 10 časova u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu.

Tokom sva tri dana trajanja ove 22. Pršutijade održava se sajamska prodaja suvomesnatih proizvoda od 9 do 18 časova.

Svake godine za posetioce „Pršutijade” organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i drugih institucija.

Rivera info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *