LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U selu Karajukića Bunari kod Sjenice, koju nazivaju srpskim Sibirom, u ponedeljak je izmereno čak minus 27 stepeni. Meštani kažu da su navikli i da su zime nekada bile još oštrije, a navikli su i mališani koji redovno pohađaju nastavu uprkos velikoj hladnoći.

NAJHLADNIJE MESTO U SRBIJI

Ledi se krv u žilama, ali deca idu u školu.

Srbiju su okovali ledeni dani, temperature retko u kom gradu da pređu u plus, ali ipak zna se gde je najhladnije i „najledenije“. U selu Karajukića Bunari kod Sjenice, koju nazivaju srpskim Sibirom, u ponedeljak je izmereno čak minus 27 stepeni. Meštani kažu da su navikli i da su zime nekada bile još oštrije, a navikli su i mališani koji redovno pohađaju nastavu uprkos velikoj hladnoći.

– Nastava se odvija normalno, ali su prevoznici koji dovoze đake malo kasnili zbog smrzavanja nafte u vozilima. Naši đaci su navikli na ove zimske uslove, toplo se obuku i ne smeta im zima. To su pravi borci od malih nogu. Ono što smo mi učinili jeste da je u školi renovirana stolarija, pa učenici borave u toplim prostorijama što je i najvažnije – rekao je za RINU Muzafer Bibić, direktor Osnovne škole u selu Karajukića Bunari.

Foto: RINA

Svi putevi do sela su trenutno prohodni, meštani se greju na drva, a vatra se loži tokom čitavog dana. Iz kuće se izlazi samo kad se mora, a tokom zime potroši se i preko 20 metara drva.

– Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Usled velike hladnoće u nekim domaćinstvima došlo je do smrzavanja vodovodnih cevi – dodaje Muzafer.

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest izdvojenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima oko 300 dece.

Selo Karajukića bunari najledenija je tačka Srbije, 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu sa izmerenih – 39,5 stepeni, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5 stepeni.

Rivera info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *