LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Opština Ljubovija bila je domaćin informativne sesije pod nazivom "Kako postati kupac-proizvođač električne energije".

ODRŽANA INFO-SESIJA „KAKO POSTATI KUPAC-PROIZVOĐAČ ELEKTRIČNE ENERGIJE“

Opština Ljubovija bila je domaćin informativne sesije pod nazivom „Kako postati kupac-proizvođač električne energije“. Cilj sesije bio je upoznavanje građana sa mogućnostima proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju putem solarnih panela, upoznavanje sa potrebnom opremom, trenutnom situacijom u ovoj oblasti, kao i postojećim državnim subvencijama i kreditima banaka za izgradnju solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća. Organizatori ove informativne sesije bili su Opština Ljubovija i Centar za unapređenje životne sredine.

Foto: Ljubovija.info

Na sesiji je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine pružio detaljna objašnjenja prisutnima o određivanju veličine potrebne solarne elektrane za njihova domaćinstva, proceduri i ceni izgradnje, kao i trenutnim mogućnostima za finansiranje.

Kroz program subvencija za energetsku sanaciju porodičnih kuća, koji se sprovodi u saradnji lokalnih samouprava i Ministarstva rudarstva i energetike, građani imaju priliku da konkurišu za različite mere. Subvencije za pojedinačne mere iznose do 50%, dok se za kombinaciju više mera može ostvariti subvencija i do 65%. Lokalne samouprave finansiraju solarne elektrane snage do 6 KW, odnosno do maksimalno 420.000 dinara. Tokom poslednje tri godine, više od 120 domaćinstava u Ljuboviji je poboljšalo energetsku efikasnost svojih objekata kroz zamenu stolarije, kotlova ili ugradnju toplotnih pumpi i solarnih panela.

Foto: Ljubovija.info

Prethodnih godina, Opština Ljubovija je sprovela intenzivnu energetsku sanaciju javnih objekata i to škola na Vrhpolju, škole u Donjoj Orovici, škole u Gornjoj Ljuboviđi, SŠ „Vuk Karadžić“, sportske sale SŠ „Vuk Karadžić“, sale stare OŠ u Ljuboviji, zgrade opštine Ljubovija, zgrade Kulturnog centra sa bibliotekom, PU „Poletarac“, Doma Zdravlja sa stacionarom, vešeraja Doma Zdravlja i upravnog objekat FK Drine. Svi ovi objekti sada  poseduju energetske pasoše. Jedan objekat trenutno je u fazi realizacije, a to je škola u Uzovnici i biće energetski sanirana u toku 2023/24. godine, a za objekat škole u Donjoj Ljuboviđi urađena je kompletna projektno-tehnička dokumentaciji i njena se energetska sanacija očekuje u narednoj godini.

Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbedila je Opština Ljubovija uz pomoć Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, raznih Evropskih fondova i drugih resornih ministarstava. Većina javnih objekata nije bila rekonstruisana od vremena izgradnje, a realizacijom projekata ostvarene su značajne uštede u lokalnom budžetu, poboljšavajući istovremeno kvalitet vazduha u našoj opštini i komfor pri redovnom korišćenju samih objekata.

Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *