LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U Ljuboviji je održan tradicionalni mitrovdanski vašar. U okviru njega već 4. put po redu održava se i „Azbukovački bazar“, koji organizuje Turistička organizacija opštine Ljubovija.

MITROVDAN I „AZBUKOVAČKI BAZAR“

U Ljuboviji je održan tradicionalni mitrovdanski vašar. U okviru njega već 4. put po redu održava se i „Azbukovački bazar“, koji organizuje Turistička organizacija opštine Ljubovija.

– Događaj ima za cilj okupljanje izlagača i proizvođača domaćih i tradicionalno pripremljenih proizvoda. Ovogodišnji bazar okupio je dvadesetak izlagača i bio je izuzetno posećen. Svoje proizvode izlagali su učesnici iz Aleksandrovca, Beograda, Zlakuse, Uba, Koceljeve, Valjeva, Lazarevca, Rume, Šapca, Osečine, Pecke i Ljubovije. Takođe, učešće su uzeli Udruženje žena „Vila“ i Srednja škola „Vuk Karadžić“ iz Ljubovije na čijem štandu su bili tradicionalno pripremljeni kolači i suveniri, delo učenika ove škole – izjavila je Jelena Tešić, direktorka Turističke organizacije opštine Ljubovija.

Foto: Ljubovija.info

Među izlagačima bio je i Aleksandar Tadić iz Donje Bukovice kod Valjeva. Gazdinstvo njegovog oca „Mlečni proizvodi Tadić“ bavi se proizvodnjom mlečnih proizvoda, a posebnu pažnju usmerili su na polutvrde sireve.

– Bavimo se proizvodnjom sira i kajmaka ceo svoj život, i baba, i deda i prababa, ceo život su se bavili proizvodnjom klasičnog sira i kajmaka. Proteklih 6-7 godina uveli smo u proizvodnju i dimljeni polutvrdi sir od punomasnog kravljeg mleka i proizvodimo ga sa različitim začinima. Pored sireva sa tucanom paprikom, belim lukom, peršunom, sremušem, suvim šljivama, aronijom, brusnicom imamo i najnoviji sa duvan čvarcima – kaže Aleksandar Tadić i dodaje da im ovo nije prvo učešće na „Azbukovačkom bazaru“, jer su bili i prošle godine. Kaže da su mu utisci veoma pozitivni i da su kupci koji su sir kupili prošle godine nastavili da kupuju i dalje njihove sireve.

Foto: Ljubovija.info

Na štandovima su se našli i domaći sokovi, sa 100% udelom voća i bez dodatog šećera. Posetioci bazara imali su priliku da degustiraju domaći sok od dunje, jabuke i aronije koje su izlagali proizvođači gazdinstva „Bajić“ iz Šapca.

– Bavimo se preradom voća, najviše aronije, imamo zasad od pola hektara. Proizvodimo samo matične sokove bez šećera, bez vode, bez konzervansa, cede se i pasterizuju. Radimo dunju, jabuku, krušku, grožđe i divlju jabuku – kaže Slavica Bajić iz Šapca.

Foto: Ljubovija.info

Ponuda je bila izuzetno šarenolika, na tezgama su se našli razni domaći proizvodi, voćni džemovi, suva šljiva, likeri, slatka i slana zimnica, suhomesnati proizvodi, mlečni proizvodi, grnčarija, suveniri, ručno rađeni slavski aranžmani, cveće i ostalo.

Učesnici su veoma zadovoljni posetom bazaru i izrazili su interesovanje za učešće i naredne godine.

Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *