LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U sredu je u Ljuboviji boravila dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug sa sedištem u Valjevu. Dr Jocić posetila je Ljuboviju gde se sastala sa predsednikom Privremenog organa opštine Ljubovija Milanom Jovanovićem, kao i direktorima svih obrazovnih ustanova.

DR ZORICA JOCIĆ, RUKOVODILAC ŠKOLSKE UPRAVE VALJEVO, POSETILA JE OPŠTINU LJUBOVIJA

U sredu je u Ljuboviji boravila dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug sa sedištem u Valjevu. Dr Jocić posetila je Ljuboviju gde se sastala sa predsednikom Privremenog organa opštine Ljubovija Milanom Jovanovićem, kao i direktorima svih obrazovnih ustanova.

Foto: Ljubovija.info

„Cilj današnje posete mene i kolega iz Školske uprave Valjevo jeste redovan sastanak ili redovan aktiv direktora predškolske ustanove, osnovne i srednje škole sa područja opštine Ljubovija. Inače, to je redovna praksa komunikacije između Školske uprave i direktora, bilo predškolskih ustanova, bilo osnovnih ili srednjih škola. Mi smo danas ovde u vrtiću i nismo tu slučajno. Ovaj vrtić je rekonstruisan, uložen je zaista veliki novac u njegovo sređivanje i adaptaciju prostora, koji je sada adekvatan i prilagođen deci predškolskog uzrasta.

Takođe, jedan od povoda je i da vidimo kako ide primena programa „Godine uzleta“, koji se od ove godine primenjuje na celoj populaciji Republike Srbije, između ostalog i u vrtiću u Ljuboviji. Gledali smo kako izgledaju sobe, kako izgleda taj zajednički prostor za svu decu, kakve su aktivnosti vaspitača, dece itd.

Sve to što smo videli govori nam da se ovde ozbiljno shvata i prihvata jedna nova koncepcija i da svi rade na tome, a da ne zaboravim da kažem da je ta koncepcija usmerena na dobrobit deteta i da negde vidimo sve te stubove koji su neophodni za njegov konstantan razvoj“, kaže dr Jocić prilikom posete Predškolskoj ustanovi „Poletarac“ i u razgovoru sa direktorkom Majom Ranković.

Foto: Ljubovija.info

Sastanku u vrtiću prisustvovali su i Dragana Arsić, direktorka Srednje škole „Vuk Karadžić“ i Vasilije Đukanović, direktor Osnovne škole „Petar Vragolić“. Jedna od tema razgovora bila je i realizacija nastave u produženom boravku u Osnovnoj školi. Ove školske godine Školska uprava je podržala predlog da se otvori još jedno odeljenje produženog boravka i škola sada ima dve homogene grupe učenika prvog i drugog razreda u produženom boravku.

„Kada pogledamo, Ljubovija nije veliko mesto i nekad bi bilo iznenađenje da malo mesto traži dve grupe produženog boravka, ali se pokazalo da mala mesta, kao i veliki gradovi itekako imaju potrebu za takvom vrstom podrške škole.

Pričali smo sa direktorom i o izdvojenom odeljenju Muzičke škole iz Loznice, a koje je ova škola dobila. Tu odmah mogu da kažem da je oko toga bila velika podrška i Opštine Ljubovija i predsednika Milana Jovanovića, jer nije bila baš jednostavna procedura otvoriti izdvojeno odeljenje. Dobro je što je Ljubovija dobila jedno takvo odeljenje Muzičke škole i što deca iz ovog mesta imaju mogućnost, kao i deca u svim velikim gradovima, da se obrazuju u tom muzičkom smislu. Dakle, bez putovanja, bez velikih troškova po roditelje, što je još jedna pogodnost ovoj školi“, izjavila je rukovodilac Školske uprave dr Zorica Jocić.

Foto: Ljubovija.info

Razgovaralo se i o Srednjoj školi „Vuk Karadžić“, a od svih tema posebno se izdvojila o uspesima đaka na republičkim takmičenjima. Pohvale na račun učenika Srednje škole stigle su i od Školske uprave Valjevo.

„Pohvalili smo to što je u prethodnoj školskoj godini Srednja škola u Ljuboviji imala 5 nagrada učenika na republičkim nivoima takmičenja. Za srednju školu iz jednog malog mesta to je veoma značajno, jer možemo pričati o tome da li je škola uspešna ili neuspešna, odnosno o kvalitetu rada, o standardima, o indikatorima, ali sve to nema značaja ako uspesi đaka to one pokazuju. U ovom slučaju uspesi đaka na republičkom takmičenju pokazuju da se u školi ozbiljno radi i da ova škola po znanjima učenika može da parira i drugim školama iz mnogo većih mesta“, kaže dr Jocić.

Foto: Ljubovija.info

Ona je sa kolegama imala sastanak i sa predsednikom Privremenog organa opštine Ljubovija Milanom Jovanovićem. Razgovaralo se o daljem unapređenju kvaliteta rada u obrazovno-vaspitnim ustanovama, pojedinačno u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi, a u toku razgovora dotakli su se i teme mreže škola, koja se radi za osnovne škole. Procedura je takva da skupština opštine bilo koje lokalne samouprave treba da donese odluku o mreži škola, zatim ta mreža ide na saglasnosti, odnosno stručno mišljenje Školskoj upravi i uz saglasnost Školske uprave, Ministarstvo prosvete daje odobrenje.

„Opština Ljubovija ima odobrenu od strane Ministarstva prosvete mrežu osnovnih škola i to je veoma značajno, jer nemaju baš sve lokalne samouprave u Srbiji saglasnost Ministarstva na mrežu, ali Ljubovija ima. U toj mreži je matična škola „Petar Vragolić“ sa 444 đaka i tu su 16 izdvojenih odeljenja sa 266 đaka, što je ukupno 710 učenika. U celoj Školskoj upravi Valjevo, dakle i Kolubarski i Mačvanski okrug, Ljubovija ima najviše izdvojenih odeljenja. To i ne čudi jer je u pitanju brdsko-planinski predeo.

Mora se priznati da nije jednostavno biti direktor kada imate matičnu školu i još 16 izdvojenih odeljenja. Jednostavno, sve to je dosta složenije, jer u pitanju nije jedan objekat, nego 17 objekata i treba voditi računa o svemu tome i svim tim problemima. Opština Ljubovija je zadržala u svojoj mreži sva ta izdvojena odeljenja pa makar ona imala i jednog učenika. Mi smo podržali takav jedan predlog i Ministarstvo je odobrilo. Takav je primer Gornjih Košalja ili Gornje Ljuboviđe, koje imaju po jednog učenika. Iz kog razloga? Zato što niko nije želeo, ni lokalna samouprava, niti Školska uprava, niti Ministarstvo da se škole ugase. Naprotiv, škole moraju da rade, pa dokle god je i jedan učenik, jer gašenjem škola kao da se gasi i život u selima. Upravo da bi očuvali taj život, dakle, dokle god ima dece, tu će postojati škole i izdvojena odeljenja.

Ja lično mislim da kad pogledamo ulaganja Opštine Ljubovija, na primer za Gornju Ljuboviđu i za rekonstrukciju škole, koja sad ima jednog učenika, mislim da je to investicija budućnosti i da upravo treba imati takve investicija“, zaključuje dr Zorica Jocić.

Foto: Ljubovija.info

Dodaje da postoje primeri u drugim opštinama u Srbiji gde se nakon rekonstrukcije škole ili izgradnje nove, u narednim godinama broj učenika višestruko povećao. Ističe da su mladi bračni parovi počeli da se doseljavaju i vraćaju u sela, gde su se za decu stekli uslovi da se obrazuju u prostoru koji je adekvatan savremenom dobu i standardima.

Što se tiče saradnje na nivou Školske uprave, Opštine Ljubovija i uopšte svih škola, dr Zorica Jocić zaključuje da je odlična, uz dobru komunikaciju i trud svih da kvalitetno i odgovorno rade svoj posao.

Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *