LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U Ljuboviji su u ponedeljak počele „Duhovne svečanosti Azbukovice“, manifestacija sa ciljem promocije, negovanja i afirmisanja naše nacionalne kulture, vrednosti i istorije pravoslavne vere.

POČELE SU 8. PO REDU „DUHOVNE SVEČANOSTI AZBUKOVICE“

U Ljuboviji su u ponedeljak počele „Duhovne svečanosti Azbukovice“, manifestacija koja se održava sa ciljem promocije, negovanja i afirmisanja naše nacionalne kulture, vrednosti i istorije pravoslavne vere. Manifestaciju, 8. po redu, otvorila je Marijana Petaković, direktorka Biblioteke „Milovan Glišić“ u Ljuboviji.

Foto: Ljubovija.info

Prve večeri „Duhovnih svečanosti Azbukovice“ na programu je bilo prikazivanje dokumentarnog filma „Sveti Jakov Tumanski“ po scenariju i u režiji prof. Boška Milosavljevića. Pred početak projekcije Boško Milosavljević i Dragoslav Paunović održali su predavanje o Svetom Jakovu Tumanskom, a nakon projekcije prisutna publika imala je priliku da postavlja pitanja i razgovara sa profesorom Milosavljevićem.

Dokumentarni prikaz vodi kroz detinjstvo Radoja Arsovića, zatim kroz teške godine Prvog svetskog rata, a zatim i kroz njegovo školovanje u Francuskoj. U Monpeljeu 1924. godine on stiče doktorat i kada je izgledalo da će prihvatiti mesto u srpskoj diplomatiji, dešava se čudesan preobražaj – Radoje Arsović, kroz duhovno vođstvo Vladike Nikolaja, kreće drugim putem.

Manifestacija „Duhovne svečanosti Azbukovice“ održava se do petka, a program počinje svako veče u 19 časova. U utorak u sali bioskopa u Ljuboviji na programu je duhovni mozaik – muzičko scenski kolaž u kom učestvuju muzički umetnik Dule Resavac, Stoiks bend i akademska glumica iz Ćuprije Marija Miladinović. Organizator manifestacije „Duhovne svečanosti Azbukovice“ je Biblioteka „Milovan Glišić“ Ljubovija, a pokrovitelj Opština Ljubovija.

Ljubovija.info

Foto: Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *