LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Afrička kuga svinja desetkovala je obore širom Srbije.

AFRIČKA KUGA SVINJA DESETKOVALA JE OBORE ŠIROM SRBIJE

Čačak je jedno od najugroženijih područja, pogođeno afričkom kugom svinja, zato meštani okolnih sela čine sve da ih ova pošast zaobiđe. Domaćin Zoran Jovašević iz Preljine ističe da bojazni ima i da nikome nije svejedno.

– Vrši se dezinfekcija, ne dozvoljava nikom ulazak u obore, sve se čisti, preduzimaju se mere preventive. Pratimo šta kaže struka kada su mere preventive protiv zaraze u pitanju. Imamo negde oko 50 krmača, ostatak su za tov. Inače, pojedinim mojim kolegama iz okolnih sela svinje su obolele, uginule, država će nadoknaditi, ali narodu je u svakom slučaju teško, jer i ako država nadoknadi štetu ljudi od toga žive – kaže Zoran za RINU.

Selo Preljina nalazi se u ugroženom području, a u pojedinim okolnim selima došlo je do pomora svinja.

– Ja se na svom gazdinstvu bavim uzgojem svinja. Jedan deo imam gde su mi svinje puštene na otvoreno, to su suprasne krmače, a prasiće prodajemo klanicama, dok neke ostavljamo za tov i pratimo kako tržište diktira potražnju – rekao je Zoran, uzgajivač svinja iz Preljine.

Uprkos svemu, na pragu je jesen, spremaju se veselja, vlada ogromna potražnja za svinjama kažu uzgajivači.

– Raspituju se ljudi, prasad mogu da se prodaju, za njima je ogromna potražnja. Cena je i realna i nerealna, a kada su u pitanju veće svinje koje imamo za tov ostavili smo, narod i njih traži, pa pred zimu očekujemo da će se situacija stabilizovati i da ćemo moći da prodamo – zaključuje Zoran.

Ljubovija.info/ RINA

Foto: RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *