LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Afrička kuga svinja stigla je u loznički kraj. Eutanazirano 309 rasnih svinja.

ZBOG AFRIČKE KUGE EUTANAZIJA 309 RASNIH SVINJA

Afrička kuga svinja stigla je u loznički kraj. U Lipničkom Šoru eutanazirano je 309 rasnih svinja.

Na farmi Branka Đorđevića, uzgajivača svinja iz Lipničkog Šora, izvršena je eutanazija 309 svinja jer je ustanovljen prvi slučaj afričke kuge u Mačvanskom okrugu.

– Bilo je više od 300 komada, oni su brojali, a ja sam ubijen čovek skroz. Bilo je više od 40 krmača čiste rase, sve suprasne, pet nerastova i 17 nazimica. Ubili su ih strujom, izveo sam deset krmača iz prasilišta i strujom su ih ubili, tu baš na izlasku iz svinjca, veterinarska inspekcija i posebna ekipa iz Kraljeva je došla. Da, biće mi nadoknađena šteta, ali svako grlo je čista rasa, ko to meni da nadoknadi? Sve je to selekcija rađena 15 godina od najboljih rasa. Što je igde moglo da se nađe, to se našlo kod mene u svinjcu. Sve je to potonulo za jedan dan. Koliko je to svinja bilo pokazuje i to što je utovar počeo u devet ujutru, a završio se u šest uveče. Oterali su svinje, ne znam gde – jedva izgovara Branko Đorđević koji zajedno sa ocem Slobodanom drži farmu.

Branko kaže da je uginulo nekoliko svinja koje je držao napolju, da se u početku sumnjalo na trovanje hranom, ali posle urađene analize utvrđeno je da je uzorak pozitivan na afričku kugu.

– Sve svinje unutra su bile zdrave, nije rađena nikava analiza, ali su mi rekli da mora da se uradi eutanazija. Dobio sam zabranu, ne znaju ni oni koliko će to trajati jer se do sada nisu susretali sa elitnim grlima, dešavalo se sa tovljenicima – govori rezignirano Branko.

Kaže da je farma bila zatvorenog tipa i da u nju niko nije ulazio. Tu su bila prasad za dalji priplod i prasad za tov, sve je bilo zaštićeno, a kupcima nije bio problem da čekaju i po dva meseca na robu. Kada je obavljan utovar prasadi redovno se radila dezinfekcija vozila.

– Ako se to već desilo neka se završi kod mene, da se ne širi dalje. Nažalost, od posla na farmi nisam uspevao da propratim sve ono što se dešavalo oko mene. Dva meseca unazad u selu su uginule sve krmače oko moje farme, bacali su gde stignu, svuda u selu je bilo mrtvih svinja i prema Dobriću, Runjanima i to niko nije prijavljivao. Psi, mačke, vrane su razvlačile lešine, a „posao“ su odradili i komarci i muve. Zatim, teranje nerastova po selima, to su sve neobeležene svinje bile, raširila se zaraza i ovo više niko neće smiriti – kaže Branko.

Na pitanje da li će imati snage da se opet bavi svinjogojstvom, odgovara da ima nameru, počeće opet sa nekih deset svinja. Kaže da je imao liniju sa PIK „Bečej“ farme, koja više ne postoji, ali tu liniju je očuvao jer su dobre majke, dobre su naravi, lepo gaje prasad, ali te genetike više nema nigde i tu se ugasila linija tog „jorkšira“. Dodaje da su sve su bile u čistoj rasi, sve do jedne, sa papirima, rodovnicima, znalo se ko im je baba, deda, čukunbaba i  sa tugom izgovara da je sada sve nestalo u jednom danu.

Foto: Envato Elements

Veterinar Branko Kikanović, iz Kozjaka, kaže da je poslednji put klasična kuga svinja zabeležena pre oko osam godina.

Ispitivanja su pokazala da su svinjsku kugu definitivno donele divlje svinje, a prvo žarište u Srbiji bilo je Kladovo. Prenosi se sa životinje na životinju, a u objekat je donese čovek.

– Ogromni su to finansijski gubici za vlasnike i državu, a za vlasnike predstavlja stres, verujte i za nas veterinare. Ovih dana popisujemo svinje, zabranjeno nam je da ulazimo među njih. Verovatno to radimo da bi se imao uvid u to koliko ima svinja na terenu u slučaju da dođe do eskalacije, eutanazije. Ne smemo da priđemo da ne bismo mi bili prenosioci – napominje Kikanović.

Šteta će, kako kaže, svima biti isplaćena i to po realnim cenama. Država i Uprava za veterinu su stale iza svega toga. U rekordnom roku čim je prvi test urađen obezbeđena je oprema, skafanderi, sve stanice su opremljene. U Loznici imaju tri koje rade program mera zdravstvene zaštite životinja, nalaze se u Kozjaku, Lešnici i Veterinarska stanica „Loznica“.

Inače, iz Uprave za veterinu objašnjavaju da su simptomi svinjske kuge vrlo izraženi. Životinja je nevesela, odbija hranu, ima visoku temperaturu, povlači se u tamnije delove objekta. U težim slučajevima pojavljuje se krvava dijareja, krvarenje na ušima, papcima. Takve slučajeve treba omah prijaviti. Što se tiče odlaganja tela eutanaziranih životinja, kažu da postoje objekti – kafilerije, koje su ovlašćene za preradu leševa životinjskog porekla.

Izvor: Lozničke novosti

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *