LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Održana 5. Jagnjijada u Donjoj Ljuboviđi, opština Ljubovija.

ODRŽANA 5. PO REDU „JAGNJIJADA“ U DONJOJ LJUBOVIĐI

Na manifestaciji bilo je prijavljeno 38 ekipa i oko 1.000 učesnika. Po odluci žirija najbolja je bila ekipa iz Milića.

U subotu je u Donjoj Ljuboviđi održana 5. po redu „Jagnjijada“ na kojoj je bilo prijavljeno 38 ekipa i oko 1.000 učesnika. „Jagnjijada“ je gastronomska manifestacija koja se održava u Donjoj Ljuboviđi, opština Ljubovija, svake druge subote u avgustu, a organizatori su Mesna zajednica Donja Ljuboviđa i Udruženje ovčara „Ljuboviđa“. Manifestacija je podržana od strane Opštine Ljubovija i Turističke organizacije opštine Ljubovija.

Na ovogodišnjoj „Jagnjijadi“ učestvovale su ekipe iz Ljubovije, Krupnja, Osečine, Bajine Bašte, Beograda, Pančeva, Šapca, Valjeva… Pored takmičara, na manifestaciji bio je prisutan i veliki broj gostiju iz Srbije i Republike Srpske, kao i gosti iz Nemačke, Austrije i Kine.

Foto: Ljubovija.info

U prvom planu bilo je pečenje jagnjeta na ražnju, ali organizatori manifestacije priredili su i sportski program. Učesnici su imali mogućnost da se oprobaju u disciplinama bacanja kamena sa ramena, nadvlačenju klipa i nadvlačenju konopca.

Manifestaciju su posetili predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović i direktorka Turističke organizacije Jelena Tešić. Predsednik Jovanović je, nakon odluke žirija, najboljim ekipama uručio nagrade, kao i najboljim takmičarima u sportskim disciplinama.

Milan Mihajlović iz Loznice bio je jedan od najstarijih učesnika „Jagnjijade“. On je ove godine učestvovao drugi put na manifestaciji, a kaže da će svake sledeće biti redovan učesnik.

– Došao sam ovde kod prijatelja i zajednički smo napravili ekipu. Očekujem da osvojimo prvo mesto, jer ovo na ražnju zaista lepo izgleda. Danas sam imao svadbu u Loznici ali sam ipak došao na „Jagnjijadu“ – kaže Milan.

Foto: Ljubovija.info

Na „Jagnjijadi“ u Donjoj Ljuboviđi prvi put je učestvovala i ekipa iz Mesne zajednice Derventa, opština Milići.

– Na preporuku drugara odlučili smo da se prijavimo. Ovde je prelepo, a i mi takođe imamo „Jagnjijadu“ u Mesnoj zajednici Derventa, koja se po treći put održava 2. septembra – kaže Miloš Drmonjić, predstavnik ekipe iz Republike Srpske.

Da su imali dovoljno iskustva i znanja u pečenju jagnjeta pokazalo se na kraju, jer su sudije za pobednika „Jagnjijade“ proglasile upravo ekipu iz Milića.

– Imali smo iskustva, ali svakako manje nego domaćini manifestacije. Iskreno, nismo očekivali nikakvu nagradu, jer smo ovde došli da se družimo, da upoznamo nove ljude, steknemo nove prijatelje, ali eto, desilo se i da pobedimo – kaže Miloš.

Foto: Ljubovija.info

Ekipa iz Milića bila je pojačana i popularnim tiktokerom Savom Vujadinovićem koga na ovoj društvenoj mreži prati oko 240.000 pratilaca.

– Idemo gde god ima neko dešavanje, družimo se, a radi druženja došli smo i ovde u Donju Ljuboviđu. Prvi put sam ovde, jako je lepo, ljudi su gostoprimivi, lepo su nas dočekali i atmosfera je sjajna – zaključuje Savo Vujadinović.

Foto: Ljubovija.info

Žiri koji su činili profesori Ugostiteljske škole iz Valjeva, Milomir Simić i Miloš Čolić, nije imao lak zadatak da proglasi najbolje ekipe. Po propozicijama, svi uzorci pečene jagnjetine bili su numerisani čime je garantovana regularnost ocenjivanja.

Prvo mesto zauzela je ekipa „Mesne zajednice Derventa“ iz opštine Milići. Drugo mesto pripalo je ekipi „Jagnje moje od godinu dana“ iz Donje Ljuboviđe, dok je treće mesto zauzela ekipa „Jevtić bravarija“ iz Pančeva.

Foto: Ljubovija.info

Pehare i medalje dobili su i učesnici sportkih takmičenja.

Bacanje kamena sa ramena:

1. Marko Janjić

2. Milan Vujković

3. Srđan Davidović

Nadvlačenje klipa:

1. Milan Petrović

2. Milan Vujković

3. Đorđe Perić

Nadvlačenje konopca:

1. Gračanica

2. Dule taksi

3. Više od ovce

Foto: Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *