LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Zakon menja običaje. Ono što nova moda nije iskorenila, igleda da će da promeni zakon.

ZAKON MENJA NARODNE OBIČAJE

Ono što vekovima nije mogla da iskoreni nova moda, izgleda da će poći za rukom strogoj zabrani korišćenja vatrenog oružja na veseljima.

Svadbe u zapadnoj Srbiji i Šumadiji poznate su kao velika veselja na kojima se uprkos modernim trendovima i dalje poštuju običaji i tradicija. Ono što vekovima nije mogla da iskoreni nova moda, izgleda da će poći za rukom strogoj zabrani korišćenja vatrenog oružja na veseljima, koja je stupila na snagu pre tri meseca.

Međutim, Čačani su ostali domišljati pa su vrlo lako pronašli načine kako oboriti jabuku bez pucanja iz puške i što se kaže „prešli su igricu“. Sada se više ne traži neko ko je perfektan strelac, već se traži malo veštine, spretnosti i sportskog duha. Zadaci pred kojima su se našli mladoženja i svatovi sve su složeniji, a situacije sve zanimljivije.

Familija sa mladine strane vrlo je domišljata, a zahtevi koje postavljaju svatovima nisu jednostavni i lako rešivi. Da bi mlada izašla iz kuće, a mladoženja dokazao da je sposoban za ženidbu, umesto gađanja jabuke iz lovačke puške sada mladoženja i svatovi šutiraju na koš, gađaju balon vazdušnom puškom, rešavaju zagonetke, skidaju jabuku uz pomoć dizalice, a ideja je sve više i sve su kreativnije.

Inače, gađanje jabuke na svadbama jedan je od najstarijih sprskih običaja. To simbolizuje mladića koji je spreman za ženidbu i spreman da brine i zaštiti devojku koju uzima za ženu i koja odlazi iz svoje kuće. Ukoliko ne uspe iz prve da „skine“ jabuku, gađa sve dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da odvede mladu.

Ljubovija.info/ RINA

Foto: Envato Elements

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *