LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Srndać u potrazi za ženkom preplivava Drinu.

SRNDAĆI PREPLIVAVAJU DRINU U POTRAZI ZA PARTNERKOM

Meštani ih tokom sezone parenja često vide da prelaze vodenu granicu, prate ih čamcima da ne bi nastradali.

Da i životinje mogu biti i te kako izbirljive kad je u pitanju potraga za partnerom možda najbolje dokazuju srndaći na planini Tari. Kad krene sezona njihovog parenja mnogima od njih nije teško da preplivaju jezero Perućac kako bi pronašli ženku. Meštani koji tuda plove svojim čamcima tokom leta često se susreću upravo sa ovim prizorom.

– Od kako krene sezona parenja srndaća, skoro svakodnevno ih vidimo kako plivaju sa namerom da stignu na susednu obalu i u susednu državu Bosnu, najverovatnije u potrazi za ženkom. Kad god se nađemo u prilici pratimo čamcem ove životinje kako ne bi došle u potencijalnu opasnost. Iako znaju da plivaju voda može biti veoma nepredvidiva. Skoro smo uočili baš mladog srndaća kako pokušava preći obalu i plovili smo za njim sve dok nije bio na kopnu i na sigurnom – rekao je za RINU Radisav Mićović iz Bajine Bašte.

Da li na Tari nema dovoljno ženki ili su ipak one u Bosni i Hercegovini za njih bolje i privlačnije to još nije poznato, ali činjenica je da su padine ove planine izuzetno bogate srnećom divljači. Međutim, ako se ima u vidu da tokom sezone parenja mužjak prati srnu 4 dana, a potom je napušta i traži drugu, kao i da tokom sezone oplodi četiri do pet srna, vrlo je moguće da za tolike potrebe na Tari ih nema u dovoljnom broju pa pomoć i lepšu polovinu traže preko granice.

Izvor: RINA

Foto: RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *