LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Izuzetno mala potražnja za ogrevom. Kupaca gotovo da nema, a cena po metru sada je dosta niža nego lani.

POTRAŽNJA ZA DRVIMA IZUZETNO MALA

Kupaca gotovo da nema, a cena po metru sada je dosta niža nego prošle godine.

Kraj leta tradicionalno označava i početak sezone kupovine ogreva za predstojeću zimu. I dok je prošle godine u ovo doba vladala ogromna potražnja uprkos visokim cenama drva za ogrev, ove godine situacija poprilično drugačija. Kupaca gotovo da nema, a cena po metru sada je dosta niža nego lani.

– Cene su drastično pale u odnosu na 2022. godinu. Sada je trenutno na licu mesta metar drva 6.500 dinara, dok ako računamo dostavu izlaze i do 8.500 dinara i to za loženje su najbolji bukva i cer. Mi prošle godine nismo mogli da doteramo šlepera kolika je potražnja bila. Međutim, ove godine, ako prodamo metar u deset dana dobro je – kaže za RINU drvoseča i prodavac Veljko Milosavljević iz lučanskog sela Dljin.

On dodaje da je kod pojedinih prodavaca bilo kupaca koji su drva uzimali čak na cepanice, a ne na metar. Milosavljevići imaju stalne mušterije, ali i njihova kupovina sada se razlikuje. Kako kažu, ove godine oni koji su naručivali deset metara sada naručuju upola.

– Domaćini skoro da se i ne interesuju za ogrev. Da li je razlog to što im je drva ostalo od prošle godine, jer je zima bila blaga ili su već u martu kupili ogrev, kada je cena bila niža i od trenutne, to ne znam, ali svakako zna se da je sada sezona kada se drva kupuju. Recimo, prošle godine imao sam preko pet poziva dnevno za kupovinu, danas jedva jedan, verovatno je opala kupovna moć kod građana – kaže Milosavljević.

Prošle godine, priseća se Veljko, velike količine ogrevnog drveta otišle su u sve delove Srbije, ali i u zemlje regiona.

– Znamo da onaj ko hoće da se ogreje sa dobrim drvima, on kupuje u zapadnoj Srbiji. Tako da smo na stotine kubika oterali, ne samo Beograd, već i čitavu Vojvodinu. Sada vidimo da su stovarišta koja su otkupljivala preplavljena prošlogodišnjom robom koja je ostala neprodata. Pritom, nije samo stala prodaja sirovih drva, već i onih koja ide u građevinarstvo. Kolege čak iz Slavonije koji se bave preradom drveta su u nezavidnoj situaciji jer im je mnogo sirove građe ostalo neprodato – zaključuje Milosavljević.

Ni prodaja drva u opštini Ljubovija nije dobra kao što je bila prošle godine. Da li je razlog prelazak velikog broja domaćinstava na grejanje na pelet i toplotne pumpe ili su u pitanju već stvorene zalihe u domaćinstvima ne znaju ni sami prodavci ogrevnog drveta.

Ljubovija.info/ RINA

Foto: RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *