LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U opštini Osečina, 15.05.2024. godine, u prostorijama OVC „Braća Nedić“ Osečina, održan je događaj posvećen promociji inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta "Učimo svi zajedno" koji sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

UČIMO SVI ZAJEDNO: PRVI INKLUZIVNI BUKVAR OD DANAS I U OSEČINI

U opštini Osečina, 15.05.2024. godine, u prostorijama OVC „Braća Nedić“ Osečina, održan je događaj posvećen promociji inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta „Učimo svi zajedno“ koji sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kako je jedan od ciljeva projekta i podizanje svesti javnosti o važnosti i pozitivnom uticaju inkluzivnog obrazovanja na društvo u celini, škole koje se nalaze na teritorijama 20 jedinica lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu će tokom 2024. godine održati promotivne događaje namenjene lokalnim zajednicama i široj javnosti. Prvi ciklus promotivnih događaja održava se tokom aprila i maja 2024. godine.

Foto: Rivera info

Promotivni događaj koji je održan danas, 15.05.2024. godine okupio je predstavnike lokalne samouprave, direktore, nastavnike, roditelje i učenike, iz vrtića i dve škole iz lokalne zajednice koje su uključene u projekat- PU “Lane“ u Osečini, OVC „Braća Nedić“ u Osečini i OŠ „Vojvoda Mišić“ u Peckoj, predstavnike mreže/ radnog tela za inkluzivno obrazovanje i predstavnike drugih lokalnih institucija i organizacija, uključujući lokalne organizacije civilnog društva. Narodna biblioteka Osečina je direktni partner projekta i nosilac radioničarskih aktivnosti sa učenicima trećeg i četvrtog razreda.

Foto: Rivera info

Okosnica ovog promotivnog događaja je zajedničko oslikavanje slova u rečenici „Učimo svi zajedno“, u kom učestvuju učenici, nastavnici i predstavnici lokalne zajednice. Zajedničkim oslikavanjem slova, stavljamo u fokus da deca uče od odraslih, da odrasli uče od dece, da deca uče sa decom i da svi učimo zajedno u cilju ravnopravnog, kvalitetnog, inkluzivnog i demokratskog društva.

Inkluzivno obrazovanje je kvalitetno obrazovanje koje uvažava različitost, sposobnosti i potencijale svakog deteta, istovremeno pružajući dodatnu podršku učenju svakom detetu kojem je to potrebno.

Ministarstvo prosvete, Evropska unija i UNICEF su 2021. godine udružili snage da poboljšaju dostupnost i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete, posebno za decu nepovoljnog socio-ekonomskog statusa. Projekat polazi od strateškog opredeljenja Republike Srbije da je inkluzivno obrazovanje osnovno pravo svakog deteta i polazna tačka za razvoj pravednog, otvorenog i demokratskog društva.

Projekat Učimo svi zajedno, vredan 5 miliona evra bespovratne pomoći, koji finansiraju Evropska unija i UNICEF, ima nekoliko ciljeva:

•          Dalje unapređenje sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama EU u oblasti inkluzivnog obrazovanja;

•          Unapređivanje sveukupnog kvaliteta obrazovanja, što podrazumeva i znanja i veštine nastavnika da odgovore potrebama svakog deteta u odeljenju;

•          Unapređivanje saradnje različitih aktera na nacionalnom i lokalnom nivou na daljem razvoju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svako dete.

– Opština Osečina je poslala snažnu poruku o važnosti inkluzivnog obrazovanja, kroz projekat „Učimo svi zajedno“ koji se već jednu godinu sprovodi u našim obrazovnim i kulturnim ustanovama. Projekat za cilj ima unapređivanje inkluzivnog obrazovanja kao osnovnog principa na kome se zasniva obrazovno-vaspitni sistem Republike Srbije. Inkluzivno obrazovanje predstavlja jednu od osnovnih vrednosti obrazovnog sistema, koji ima za cilj da kvalitetno obrazuje svako dete, da pruži osnovna ljudska prava svakom detetu i predstavi obrazovni pristup koji uvažava razvojne kapacitete i razvojne potencijale svakog deteta. Današnjim događajem želeli smo da skrenemo pažnju na važnost daljeg unapređenja obrazovnog sistema i usklađivanje sa standardima i praksama Evropske Unije.
Zajedničkim oslikavanjem slova inkluzivne azbuke koja čine poruku „Učimo svi zajedno“ učenici OVC „Braća Nedić“ u Osečini poslali su javnosti jedinstvenu poruku o važnosti jednakog statusa sve dece u okviru školske zajednice, sa idejom da je škola uspešna i ima zaokruženu funkciju samo ako su u njoj sva deca ravnopravna: bez diskriminacije, razdvajanja i izuzetaka – rekla je Marija Petrović, pedagog u OŠ „Vojvoda Mišić“ Pecka.

U projekat je direktno uključeno 20 jedinica lokalnih samouprava, a projektom je obuhvaćeno oko 10 odsto škola u Srbiji i oko 5.000 stručnjaka iz obrazovanja i drugih oblasti.

Foto: Rivera info

– Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete u saradnji sa UNICEF-om i Delegacijom Evropske unije. Opštine i gradovi koji učestvuju u ovom projektu,  iskazali su  interes da unaprede inkluzivno obrazovanje u svojoj zajednici i pospeše mehanizme podrške deci iz osetljivih društvenih grupa i njihovih porodica. Projektni tim je osnažio svoje kapacitete za unapređenje inkluzivnog obrazovanja i inkluzivne prakse. U opštini Osečina se realizuju aktivnosti podrške deci uzrasta treći i četvrti razred, kao i radionice za decu koja ne pohađaju vrtić, zatim podrška porodici i jačanje intersektorske saradnje. Cilj je dostupnost obrazovanja i povećanje obuhvata dece u obrazovni sistem, promocija obrazovne i socijalne inkluzije na lokalnom nivou. Unapređenje inkluzivnog obrazovanja prioritet je lokalne samouprave, kao i  svih relevantnih aktera koji su uključeni u sistem pružanja podrške deci i porodici – istakla je Zorica Pavlović, vaspitač-pedagoški savetnik.

Unapređenje inkluzivnog obrazovanja prioritet je lokalne samouprave, kao i  svih relevantnih aktera koji su uključeni u sistem pružanja podrške deci i porodici.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *