LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024” održan je u subotu po treći put i okupio je više od 140 izlagača u dvorištu i sali Mačvanske srednje škole. Predstavljena je ponuda savremene poljoprivredne mehanizacije, semenski proizvodi i raznovrsna oprema za gazdinstvo. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava Mačvanskog okruga.

ODRŽAN JE 3. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE U BOGATIĆU

Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024” održan je u subotu po treći put i okupio je više od 140 izlagača u dvorištu i sali Mačvanske srednje škole.

Predstavljena je ponuda savremene poljoprivredne mehanizacije, semenski proizvodi i raznovrsna oprema za gazdinstvo. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava Mačvanskog okruga, među njima predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Ljubovija Aleksandar Đukić, predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić, direktorka Regionalne razvojne agencije Podrinja Biljana Filipović i dr. Prisutni su bili i gosti iz Crne Gore i Republike Srpske, a sajam je svečano otvorila pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vedrana Ilić.  Svečano otvaranje pratio je i bogat kulturno-umetnički program.

Foto: Rivera info

Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović kaže da je verovao u ideju da poljoprivredni sajam u Bogatiću vredi organizovati, jer je izazvao ogromno interesovanje i izlagača i poljoprivrednika.

– Sigurno da ne postoji bolje mesto za održavanje sajma ovog tipa, budući da je Mačva poljoprivredni kraj, gde se svaka kuća, u manjem ili većem obimu bavi poljoprivredom. Našim poljoprivrednicima omogućili smo da na jednom mestu dobiju sve informacije i upoznaju se sa inovacijama iz oblasti poljoprivrede, ali i da nabave novu opremu po povoljnim sajamskim cenama – izjavio je predsednik Milan Damnjanović.

Foto: Rivera info

Pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede Vedrana Ilić kaže da joj je veliko zadovoljstvo biti u Bogatiću gde se oseća kao kod kuće i naglašava dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednim proizvođačima.

– U prošlom periodu je bilo nekih izazova i mi smo iznašli rešenje, rešili ih i nadam se da ćemo u narednom periodu ići samo uzlaznom putanjom. Ministarstvo poljoprivrede izdvaja veliki budžet, 120 milijardi dinara ove godine i ta sredstva namenjena su upravo poljoprivrednim proizvođačima. Fokus nam je stočarska proizvodnja i ovde najviše proizvođača ima upravo iz tog sektora. Što se tiče ovog sajma, nisam očekivala ovoliki broj posetilaca i izlagača. Jako sam srećna što sam videla i predstavnike lokalnih samouprava, i iz regiona, iz Crne Gore, iz Republike Srpske, koji se ovde takođe osećaju kao kod kuće. Divan je ambijent i nadam se da će svi proizvođači sklopiti dobre poslove, a posetioci videti nešto novo – kaže Vedrana Ilić.

Foto: Rivera info

Ona je podsetila na IPARD 3 program, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koje su krenule 23. februara i traju do 24. maja.

– Mi smo težili da skratimo proceduru, da olakšamo svim poljoprivrednicima da dođu do tih podsticajnih sredstava koja ove godine iznose 288 miliona evra iz evropskog budžeta i 90 miliona iz našeg. Sredstva mogu da se ulože u sektor voća, povrća, grožđa, mleka, mesa, ribe itd. i ja se nadam da će poljoprivredni proizvođači iskoristiti ovaj podsticaj u iznosu od 60 do 75% i da ćemo vrlo brzo isplatiti sredstva i obići ta gazdinstva – dodaje Ilićka.

U ime Organizacionog odbora sajma, svoje zadovoljstvo izrazio je i zamenik predsednika Opštine Bogatić Teodor Teodorović.

– Ovo je lepa priča iz opštine Bogatić i dokazali smo u zadnje tri godine da naša opština može da napravi jedan ovakav sajam. Cela ideja organizacije ovog sajma jeste da na jednom mestu okupimo izlagače poljoprivredne mehanizacije, semenskih proizvoda, proizvoda za zaštitu bilja, ali isto tako da povežemo i Ministarstvo poljoprivrede sa poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede iz godine u godinu sve više povećava svoje podsticaje, otvara nove mere i na sajmu naš poljoprivrednik može apsolutno sve informacije da dobije za svoje poljoprivredno domaćinstvo – kaže Teodorović.

Foto: Rivera info

Opština Bogatić na svojoj teritoriji ima oko 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a slika koja je iz Mačve i Bogatića poslata pokazuje da poljoprivrednici i u izazovnim vremenima nastoje da očuvaju i unaprede poljoprivrednu proizvodnju.

Rivera info

Foto: Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *