LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Dobra ekonomska infrastruktura vodi otpornijim lokalnim zajednicama i novim poslovima. Ovo je jedna od poruka nakon dodele novih grantova za lokalni razvoj u 20 opština i svečanosti koja je organizovana u Kraljevu.

GRANTOVE ZA JAČE LOKALNE EKONOMIJE DOBILI ŠABAC, LOZNICA, MALI ZVORNIK, BAJINA BAŠTA I JOŠ 16 LOKALNIH SAMOUPRAVA

Dobra ekonomska infrastruktura vodi otpornijim lokalnim zajednicama i novim poslovima. Ovo je jedna od poruka nakon dodele novih grantova za lokalni razvoj u 20 opština i svečanosti koja je organizovana u Kraljevu.

Ovi projekti, finansirani kroz EU Pro Plus program sa preko 5 miliona evra donacije EU, primer su osnaživanja opština i gradova, kao i pomoći EU na lokalnom nivou. Predviđeno je da ovih 20 projekata uspostave osnovne infrastrukturne uslove, što će potencijalno omogućiti realizaciju 300 miliona evra novih investicija i stvaranje 3.000 novih radnih mesta u roku od pet godina.

Pored toga, oni će unaprediti turistički potencijal u pet opština, usklađujući se sa nacionalnim i lokalnim strategijama za diversifikaciju ponude, privlačenje većeg broja turista i jačanje lokalne ekonomije, čineći tako vidljivu promenu za bolji život građana.

Svečanosti su prisustvovali ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Među 20 lokalnih samouprava koje su dobile grantove su Šabac, Loznica, Mali Zvornik i Bajina Bašta.

Šabac će sredstva iskoristiti za projekat završnog opremanja Severozapadne poslovne zone u Šapcu kroz izgradnju atmosferske kanalizacije i puteva. Ukupna vrednost projekta je 1.463.075 evra, od čega EU Pro Plus izdvaja 619.957 evra.

Loznica je učestvovala sa projektom za izradu TD za zatvorene bazene i prateće objekte kako bi se podstakli investitori da kroz zajednička ulaganja doprinesu privrednom razvoju Loznice. Projekat stvara mogućnosti za zapošljavanje, turiste, sportiste, školsku decu, a pored toga podrazumeva i izgradnju stadiona u skladu sa standardima EU. Vrednost projekta je 166.990 evra, a EU Pro Plus sufinansira sa 76.397 evra.

Mali Zvornik je konkurisao sa projektom unapređenja lokalne turističke ponude izgradnjom pešačke staze sa vidikovcem i odmorištem do arheološkog lokaliteta Orlovine, uz uspostavljanje info-centra za promociju i izlaganje artefakta sa arheološkog nalazišta. Takođe, projektom je predviđeno i sprovođenje programa izgradnje kapaciteta u oblasti razvoja i promocije turizma. Projekat je vredan 154.838 evra, a EU Pro Plus izdvojiće 139.354 evra.

Bajina Bašta konkurisala je sa projektom za izradu TD za sanaciju i izgradnju objekata u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa „Braća Milutinović“, uključujući razne sportske terene, multifunkcionalni objekat i prateće sadržaje. Ukupna vrednost projekta je 74.047 evra, od čega će EU Pro Plus izdvojiti 62.940 evra.

Ministarka Tanja Miščević naglasila je da proces evropske integracije strateški cilj naše države zato što se kroz taj proces menja i naš pravni sistem i način funkcionisanja države i društva. Ona je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupan plan razvoja Srbije.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *