LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
I ove godine JKP "Osečina" u skladu sa svojim planom i finansijskim sredstvima vrši čišćenje i uklanjanje određenog broja divljih deponija. Opština Osečina se sastoji iz dve varošice u kojima se vrši organizovano sakupljanje, odvoz i deponovanje otpada, i od 18 sela u kojima se delimično prikuplja i odvozi otpad.

ČIŠĆENJE DIVLJIH DEPONIJA U OPŠTINI OSEČINA

I ove godine JKP „Osečina“ u skladu sa svojim planom i finansijskim sredstvima vrši čišćenje i uklanjanje određenog broja divljih deponija.

Opština Osečina se sastoji iz dve varošice u kojima se vrši organizovano sakupljanje, odvoz i deponovanje otpada, i od 18 sela u kojima se delimično prikuplja i odvozi otpad. Zbog toga se u seoskim sredinama, a najviše u brdsko planinskim područjima generiše velika količina otpada na divljim deponijama (šume, potoci, seoski putevi…). Procenjena površina pod evidentiranim divljim deponijama je oko 1087 m2. I pored organizovanog godišnjeg čišćenja deponija, primetno je da uvek nastaju nove.

– Opština Osečina je potpisnik Ugovora o zajedničkom sakupljanju i deponovanju otpada na regionalnoj deponiji „Kalenić“ na Ubu, što podrazumeva planiranje za organizovanje sakupljanja otpada sa cele teritorije opštine i u skladu sa tim potrebno je da do početka organizovanog upravljanja komunalnim otpadom sa teritorije opštine uklonimo sve postojeće divlje deponije, a građane edukujemo da otpad odlažu na mesta predviđena za to. Odeljenje za inspekcijske poslove opštine Osečina, permanentno vrši popis divljih deponija pri svakom radu na terenu. Utvrđeno je da se najveći broj divljih deponija nalazi u ruralnom području i da se količine otpada kreću od 1.5 do 5 tona – rekli su nam iz opštine.

Foto: JKP Osečina

Uklanjanje divljih deponija ima višestruk značaj. Pored smanjenja negativnog uticaja na kvalitet tla, jer se u opštini Osečina uglavnom gaje osetljive kulture – malina, kupina i sl. uklanjanjem divljih deponija zaštitiće se slivna područja, izvorišta pijaće vode za vodosnabdevanje varošica Osečine i Pecke, kao i mineralne vode u s. Gornjem Crniljevu.

Takođe, smanjiće se pojava rizika zagušenja bujičnih potoka, reka i kanala tokom jakih kiša i poplava. Zbog čestih mini deponija uz potoke i reke dolazi do zagađenja i individualnih izvora vode.

Odeljenje inspekcijske službe opštine Osečina, zajedno sa tehničkom službom JKP „Osečina“ za sakupljanje i deponovanje smeća sačinilo je Plan edukacije građana i poljoprivrednih proizvođača po mesnim zajednicama. Obaveštenja u obliku flajera delili su građanima u naseljenim mestima uz račune za komunalne usluge, a za žitelje ruralnog područja edukaciju rade preko plakata, na sastancima saveta mesnih zajednica i školama.

Foto: JKP Osečina

Kako su rekli iz JKP „Osečina“ uočeno je da se na pomenutim lokacijama smeća nalazi velika količina otpada od ambalaže pesticida, koji se koriste u poljoprivredi. U toku prošle godine započeto je i sakupljanje ove vrste ambalaže, a akcija će se nastaviti i ove 2024. godine.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *