LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
U Mesnoj zajednici Selanac, brdo Bodnjik, došlo je do šumskog požara. Požar je zahvatio oko 3 hektara listopadne šume, a izazvan je nepažnjom, odnosno paljenjem biljnih ostataka i smeća u blizini šume.

POŽAR ZAHVATIO OKO 3 HEKTARA LISTOPADNE ŠUME U SELANCU KOD LJUBOVIJE

U subotu, nešto posle 13 časova, u Mesnoj zajednici Selanac, brdo Bodnjik, došlo je do šumskog požara. Požar je zahvatio oko 3 hektara listopadne šume, a izazvan je nepažnjom, odnosno paljenjem biljnih ostataka i smeća u blizini šume.

Samo nadljudskim naporima vatrogasaca spasilaca iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija sprečeno je da ovaj požar preraste u katastrofalan i načini ogromnu materijalnu stetu i štetu po biljni i životinjski svet.

Požar je lokalizovan oko 16.30 časova, a gašenje je dodatno otežavao izuzetno nepristupačan teren i vetar, koji je negativno uticao na vreme potrebno za njegovu lokalizaciju, potvrdili su u VSJ Ljubovija.

Iz VSJ Ljubovija i Sektora za vanredne situacije još jednom upućuju apel građanima da ne spaljuju biljne ostatke, smeće, ostatke strnih useva u blizini šuma, jer time mogu izazvati požare kao što se desio i ovaj u Mesnoj zajednici Selanac.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara (član 50.) zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanja smeća na otvorenom prostoru i spaljivanja biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe, članom 46. istog Zakona zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe Zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *