LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Ušuškano u Dragačevu, selo Goračići koje broji oko hiljadu stanovnika po mnogo čemu je posebno. U njemu se nalazi najstarija crkva tog kraja, ali po narodnom predanju tu su ostale stope Svetog Save koje su još od davnina primetili meštani.

STOPE SVETOG SAVE OSTALE U KAMENU

Velika svetinja skrivena je u gustoj šumi. Uprkos minusu iz izvora teče topla voda.

Ušuškano u Dragačevu, selo Goračići koje broji oko hiljadu stanovnika po mnogo čemu je posebno. U njemu se nalazi najstarija crkva tog kraja, ali po narodnom predanju tu su ostale stope Svetog Save koje su još od davnina primetili meštani. Ti tragovi u kamenu za njih su svetinja, a svetom nazivaju i bistru, pitku vodu koja izvire u neposrednoj blizini.

– Tri kilometra je otprilike udaljena Savina voda od centra Goračića. Mi to mesto smatramo velikom našom svetinjom koju izuzetno cenimo, poštujemo i još ga zovemo izvorom Svetog Save. Ovde uprkos minusu izvire topla voda, što je pravo čudo – rekao je za RINU Vladimir Stevanović iz Goračića.

Foto: RINA

Meštani dragačevskog kraja ne kriju ponos što i danas gaze stazama i stopama kojima je hodio prvi srpski prosvetitelj u srcu planine Jelice. Stope utisnute na dragačevskoj steni svedoče o istoriji jednog vremena koje je utemeljilo pravoslavlje i ovog dela zemlje.

– Prema narodnom verovanju tu su stope konja od Svetog Save i vide se sve četiri, tu je i otisak štapa, kada je hodajući planinom Jelicom seo da predahne i odmori, te lupio svojim štapom u stenu i tada je voda potekla – prepričao je jedan od meštana.

Milivoje Plazinić, takođe ponosno objašnjava blagodat Savinog izvora. On je roditelj četvoro dece i tvrdi da svoju decu ovde dovodi redovno i govori im o prvom srpskom utemeljiuvaču, prosvetitelju i učitelju, te tvrdi da su oni duhovno veoma bogati, jer imaju Svetog Savu za najvećeg zaštitnika u kraju.

Foto: RINA

Svake godine 27. januara kada se slavi Sveti Sava meštani ovog kraja na traktorima dolaze do ovog, za njih svetog mesta, kako bi se okrepili, Bogu i svecu pomolili za zdravlje i rodnu godinu, ali i osveštali Savine vode. Nakon osvećenja , propovedi i svečanog obreda dragačevskog paroha, narod se sa verom u srcu krepio svetom vodom koja izvire iz stopa Svetog Save i u čiju lekovitost i moć duboko veruju.

Rivera info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *