LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Ojmjakon je istočno sibirsko selo, najhaldnije stalno naseljeno mesto na planeti. Rivera info

NAJHLADNIJE NASELJENO MESTO NA SVETU

Ojmjakon je istočno sibirsko selo, najhaldnije stalno naseljeno mesto na planeti. Nalazi se u oblasti Jakutija i u njemu živi oko 500 stanovnika koji se bave stočarstvom, lovom i ribolovom. Ojmjakon je udaljen od glavnog grada Jakutije, Jakutska, oko 1.100 km prema istoku.

Zima je ovde ekstremno hladna i može da potraje i do sedam meseci. Leta su srednje topla, a sunčev sjaj je intenzivan i zaslepljujući. Teško je zamisliti da ljudi uopšte mogu živeti u tako teškim klimatskim uslovima, a mesto je zapravo poznato po svom dugovečnom stanovništvu, verovatno zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi.

Foto: Envato Elements

Na meteorološkim kartama celog sveta Ojmjakon je označen kao najhladnija tačka Severne polulopte. Važi da je najniža izmerena temperatura -71,2 °C, ali prema nekim izvorima, to je teoretska vrednost koju je odredio akademik Sergej Obručev 1926. godine kao najnižu moguću tačku temperature. Koliko su to opasno niske temeprature govori činjenica da na -60 stepeni za samo nekoliko sekundi može da promrzne lice ako se ničim ne zaštiti.

Foto: Envato Elements

Zanimljivo je da automobile strane proizvodnje nije moguće upaliti u toku izuzetno niskih temperatura. Zato se koriste ruski „Ural“ i „UAZ“, koji mogu da se zagreju samo uz pomoć otvorenog plamena. Kada se automobil zagreje, prvih nekoliko kilometara treba da ide samo pravo, jer zbog skretanja može da otpadne točak.

Rivera info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *