LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni “fića” bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru.

MALENA SARA IZ ČAČKA SAMA SKLOPILA FIĆU

Desetogodišnja Sara iz Čačka ima neobičan hobi, nije joj bilo teško 25 meseci da čeka svaki deo za svog ljubimca.

Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni “fića” bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru. Jedna obična televizijska reklama promenila joj je pogled na “fiće” i poželela je da ima baš jednu takvu u svojoj kolekciji. Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika „Zastava“ koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete “fiće” i da ga sastave.

– Svakog petka smo iščekivali novi deo za našu “fiću”, koju smo sklapali 25 meseci. Kad god se vratim iz škole omiljena razonoda mi je bila sklapanje autića. Iako se za svaki deo koji se postavlja dobijalo uputstvo, najteže mi je bilo postaviti kablove koje je trebalo povezati kako bi sve radilo savršeno – rekla je Sara za agenciju RINA.

Foto: RINA

Sara se pokazala kao pravi mali majstor, jer je uspela da “fiću” sklopi od A do Š, a na nekadašnjem simbolu države sada sve radi besprekorno.

– Apsolutno sve radi kao na pravoj, od svetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno, pomeranja sedišta i trube. Svaki deo na ovoj “fići” koštao je 1000 dinara i kada se sabere svaki deo ova “fića” sastavljena košta pravo bogatstvo, ali sve je vredelo, jer nam je puno srce – ispričala je ova desetogodišnjakinja.

Međutim, da ova Sarina ljubav prema “fićama” nije krenula sasvim slučajno, pokazuje to da je i njen otac Dejan stravstveni ljubitelj ovog četvorotočkaša, koji je na desetine takvih limuzina bivše Jugoslavije vaskrsao i provozao drumovima.

– Nekoliko decenija sam ljubitelj ovih sada već oldtajmera. Tokom vožnje i njihove popravke susretao sam se sa raznim problemima, ali sam ih uspešno i rešavao. Najveći problem je bilo naći niklovane delove za nju, kao i farove koje sam morao poručivati iz Italije – rekao je njen otac Dejan Marković.

Foto: RINA

Ali ipak od svih “fića” jedna mu je najdraža, „zelena fića“, jedna jedistvena, koju često i mladenci iznajmljuju za fotografisanje.

– Od kada je ona izašla iz radionice, nikada nisam dozvolio ni da pokisne. Ona se vozi samo kada je lepo vreme i na svečanim događajima. I ono što mi je najdraže, mladenci koji su se za svadbu slikali u njoj, poželeli su da kada su i dete dobili upravo ponove to slikanje na istom mestu sa mojom “fićom” – ponosno kaže Dejan.

Rivera info/ RINA

Foto: RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *