LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Brojni retki delikatesi oduševili su sve posetioce manifestacije "Mlečni put".

SRPSKI SPECIJALITETI ODUŠEVILI FRANCUZE NA „MLEČNOM PUTU“

Kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima profesora Budimirovića iz mesta Glušci, izazvao najveću pažnju posetilaca manifestacije „Mlečni put“.

Brojni retki delikatesi oduševili su sve posetioce manifestacije „Mlečni put“ koja je po drugi put održana u selu Gornja Gorevnica kod Čačka. Kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima profesora Budimirovića ispod Mačve, između Sremske Mitrovice i Šapca iz mesta Glušci, svakako je izazvao najveću pažnju posetilaca.

Srba Jovanović, osnivač Balkan Cheese Festivala kaže da je ovaj sir jedinstven po svojoj recepturi jer ga nema u Srbiji. Sa druge strane, čubra osim što je začin je i lekovito bilje i plemenite plesni koje se stvaraju imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo.

– To je jedan sir vrhunskog ukusa koji se smatra jednim od naših najboljih, a to su potvrdili i vrhunski poznavaoci ovog delikatesa, poput Francuza koji dolaze u našu zemlju kao i proizvođača drugih sireva koji profesora Budimirovića izuzetno cene. O tome govore podaci da kada neko u Francucuskoj oboli od najtežeg oblika raka, traže smrznutu kozju surutku upravo profesora Budimirovića. Inače, na Festivalu sireva Balkana u Beogradu suprug tadašnje ambasadorke Francuske je rekao da je to najbolji sir koji je probao u poslednjih pet godina, a veliki je poznavalac sireva, tako da njegova ocena najbolje govori o kvalitetu ovog sira – kaže Jovanović za RINU.

Foto: RINA

Srba Jovanović doveo je i pobednike po odluci publike, sa svog Festivala posvećenom siru, koji su u Gorevnici izložili kupreški sir.

Munevera Žilić dolazi iz bosanskog sela Kupres i u Gorevnici su izložili svoj asortiman sireva od kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka sa začinima ili bez njih, sve po želji kupaca.

– Iako sam prvi put ovde, a i ovi sirevi su nepoznati jako sam zadovoljna prodajom – rekla je Munevera.

Foto: RINA

Mlekarska škola Pirot predstavila se i ove godine na „Mlečnom putu” u Gornjoj Gorevnici. Prema rečima Ace Mančića, ove godine rekordan broj učesnika i njega je iznenadio, kao i bogat asortiman sireva koje su izložili proizvođači iz svih krajeva Srbije.

– Ove godine mnogo je veći odziv i zaista mi je drago zbog toga. Kvalitetni sirevi su izloženi, a kada je reč o pirotskom kačkavalju, on je za mene vrh sireva i spada u tvrde sireve. Sve je ostalo stvar ukusa, a kvalitetom svako ko je ovde može da se pohvali – kaže Mančić.

Ono što je izdvojilo ovaj štand od drugih je to što je na licu mesta demonstrirano kako se pravi kačkavalj, što je bilo vrlo interesantno za posetioce.

Ljubovija.info/ RINA

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *