LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Kod Spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu parastosom i polaganjem venaca obeležena 109. godišnjica bitke vođene u Velikom ratu.

OBELEŽENA GODIŠNJICA BITKE NA MAČKOVOM KAMENU

Kod Spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu u subotu je parastosom i polaganjem venaca obeležena 109. godišnjica bitke vođene u Velikom ratu. Izveden je i kulturno-umetnički program „U slavu junacima“.
U ime Opštine Ljubovija vence su položili načelnik Opštinske uprave Vladimir Petrović i član Opštinskog veća Aleksandar Renovčević.

Prisutnima se obratio predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović.

– Siguran sam da je kod tih vojnika koji su učestvovali u bici na Mačkovom kamenu sa naše strane, a verujem i sa protivničke, postojao veliki strah. To su bili mladi ljudi koji su imali svoje porodice, decu, očeve, majke, braću koja su ih čekala kod kuće. Strah je sigurno postojao, ali postojalo je nešto što je sigurno jače od straha. Upravo ti ratnici imali su tada snažnu ideju da je sloboda nešto što je mnogo važnije od sopstvenog života. Zamislite tog mladog čoveka kako juriša na protivničke rovove i gotovo je siguran da će poginuti. Tako i najavljuje Dušan Purić kada je na početku ove bitke pozvao sve svoje saborce da krenu za njim. Oficiri su jurišali ispred svojih mladih vojnika, a mladi vojnici osokoljeni za njima. Formalno rečeno, ovu bitku nismo dobili, ali smo izvojevali mnoge druge bitke – rekao je Isailović.
Posebno se obratio očevima i majkama uputivši im poruku da se trude mudrim vaspitanjem da njihova deca nikada ne dođu u situaciju da moraju da ratuju. Sa druge strane, poručio je, da moramo sačuvati taj gen koji se, još od vremena Cara Dušana kada smo mnogima smetali, prenosi nepogrešivo, bez promene i nalazi se kod svakog Srbina svih srpskih zemalja. Na ovaj način treba da vaspitavamo decu, da budemo prkosni i inatni, ali da budemo mudri, da se rat nikad ne dogodi, ali da uvek budemo spremni da branimo naša ognjišta i našu zemlju.

Obeležavanje godišnjice bitke na Mačkovom kamenu zajedno organizuju Opština Ljubovija i Opština Krupanj.

Bitka na Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji, vođena je od 18. do 22. septembra 1914. godine tokom drugog austrougarskog upada u Srbiju i jedna je od najsurovijih i najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu. Poznata je i kao ”oficirski boj” pošto je u njoj poginulo 115 i ranjeno 176 oficira srpske vojske.

Borbu na Mačkovom kamenu vodile su, u okviru Bitke na Drini, snage Prve srpske armije sa austrougarskom elitnom 6. armijom, a u bici je iz stroja izbačeno 8.018 srpskih ratnika i više od 30.000 austrougarskih vojnika. Mačkov kamen prelazio je iz ruke u ruku zaraćenih strana i po nekoliko puta u toku dana, a silovita artiljerijska paljba mlela je ranjene i poginule na bojištu. Stravična bitka toliko je uzdrmala agresora da je po konačnom zauzimanju Mačkovog kamena Oskar fon Poćorek naredio ukopavanje i prelazak u odbranu, što je omogućilo neometano izvlačenje srpske vojske.

Iako izgubljene, strašne bitke na Mačkovom kamenu i Gučevu imale su ogroman značaj u odbrani naše zemlje pošto su zadržale neprijatelja, sprečile ga da ostvari brz proboj ka Valjevu i dalje u dubinu Srbije omogućivši tako pripremu srpske vojske za veliku Kolubarsku bitku i drugo proterivanje Austrougara iz Srbije.

Ljubovija.info

Foto: Ljubovija.info

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *