LOZNICA
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.
Promotivni spust Drinom - Miholjski susreti sela 2023.

PROMOTIVNI SPUST DRINOM – MIHOLJSKI SUSRETI SELA 2023

Danas je u Ljuboviji organizovan promotivni spust rekom Drinom kao uvod u manifestaciju „Miholjski susreti sela“, koja se održava po treći put.

Manifestacija je ove godine zamišljena na nešto drugačiji način pa i sam spust ima za cilj promociju opštine Ljubovija, reke Drine i turizma u Azbukovici kao jedne od glavnih privrednih grana. Takođe, u fokusu je i promocija etno turizma koji bi pružio šansu opstanku sela i sprečio dalji odliv stanovništva.

Prisutne je pozdravio predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović i istakao da je cilj današnjeg okupljanja na reci Drini, biseru opštine Ljubovija, upoznavanje, druženje i ujedno promocija manifestacije koja ujedinjuje narod.

– Ovo je jako dobra manifestacija koju je Ministarstvo za brigu o selu osmislilo, jer kroz susrete sela, takmičenja, druženja pružila se mogućnost našim ljudima da i sami učestvuju u sportskim i kulturnim dešavanjima, a to je nešto što našem narodu u selima nedostaje. Nadam se da će ovaj treći put manifestacija biti još masovnija, a imaćemo i ekipa van naše opštine kao goste.

Ovim današnjim skupom želimo da svim našim prijateljima pokažemo ovaj jedan delić lepote koji nam je Bog dao, a koji imamo u našoj opštini. Ono što je za mene kao predsednika Opštine i za sve naše sugrađane jako bitno, to je da nam je turizam u ekspanziji i uglavnom je vezan za reku Drinu. Nadam se da će taj trend rasta da se nastavi i u budućnosti, da ćemo se okupljati na reci Drini, a uporedo ćemo razvijati i etno turizam, jer tu vidimo šansu za opstanak sela – kaže predsednik Jovanović.

On je izrazio nadu da će Miholjski susreti sela trajati i postati još jedna tradicionalna manifestacija koja se održava na teritoriji opštine Ljubovija.

Revijalni deo manifestacije „Miholjski susreti sela 2023“ posetila je i sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović. Ona je pohvalila ažurnost Opštine Ljubovija jer već treću godinu zaredom učestvuje na konkursu koji raspisuje ministarstvo za podršku manifestaciji Miholjski susreti sela. Ona poručuje da Opština Ljubovija i dalje nastavi da učestvuje na konkursu, a ministarstvo će nastojati da svake godine obezbedi sredstva za ovu namenu sa težnjom da sve jedinice lokalne samouprave uzmu učešće.

– Cilj ove manifestacije koju su ustanovili ministar Milan Krkobabić i naš čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović ide u smeru da održimo tu kulturu, tradiciju, a najpre susretanje, druženje pa na kraju i takmičenje naših stanovnika u seoskim sredinama. Svi treba da uzmu učešće, od najmlađih do najstarijih, u starim sportskim disciplinama, starim zanatima, rukotvorinama, likovnim kolonijama, a sve u svrhu da žive srpska sela – rekla je Snežana Petrović.

Spust je trajao dva sata na relaciji Gornja Trešnjica – Vrhpolje (Kapetana luka), a učesnicima su se obratili i koordinatori manifestacije Miholjski susreti sela, savetnik predsednika Sreto Perić i član Opštinskog veća Aleksandar Renovčević.

Promotivnom spustu na Drini prisustvovao je načelnik Opštine Bratunac Lazar Prodanović, kao i predstavnici Opštine Srebrenica.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za brigu o selu uz sufinansiranje Opštine Ljubovija.

Danas su na Drini bili i članovi Ronilačkog kluba „Svet ronjenja“ iz Beograda, koji dolaze na Drinu dva puta godišnje. Ronioci dolaze na Drinu već više od 10 godina, svaki put u sve većem broju. Janez Kranjc, instruktor ronjenja, kaže da je klub već tradicionalno na Drini, gde beleže podvodne slike, skupljaju materijale, uživaju na reci i najavljuje drugi dolazak već u septembru.

Ljubovija.info

Foto: Brano Petrović

Podelite vest

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *